Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Älä pelkää, kun Jumala purkaa

 

MTV3:n vanhoja rakennuksia puretaan

Muutama kuukausi sitten rappumme seinälle ilmestyi ilmoitus, jossa kerrottiin MTV3:n vanhojen rakennusten purkutöiden vaiheista tarkemmin. Ihmettelin kovaan ääneen perheelleni sitä, miten rakennusten purkutyöt voivat kestää seitsemän kuukautta. Eikö rakennukset voisi vain räjäyttää tai romauttaa palasiksi ja sen jälkeen kerätä purkujäte kuorma-autojen lavalle ja kuljettaa kaatopaikalle. Seitsemän kuukautta? Miten se voi viedä niin kauan?

Kevään aikana olen seurannut tarkkaan purkutöiden etenemistä, ja nyt ymmärrän paremmin. Rakennuksista otetaan mahdollisimman paljon talteen ja purkujäte lajitellaan eri säiliöihin. Metalli omaansa, puuosat omaansa ja jäljelle jäävä kiviaines murskataan. Viisasta kierrätystä! Kyseessä on todellakin suunnitelmallinen purkutyö eikä tuhoaminen, kuten itse asian ensin hahmotin. Valtavista rakennuksista saadaan suuret määrät esimerkiksi romumetallia kierrätykseen. Minun tavallani ei paljon olisi hyödynnettävää. Onneksi se todellakin kestää seitsemän kuukautta.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Joskus Jumalallakin on tarve ryhtyä elämässämme purkutöihin. Onneksi hänkin käyttää kestävän kehityksen ja kierrätyksen periaatteita. Hänen tahtonsa ei ole pysyvästi tuhota ja hävittää, vaan muovata uusiksi ja käyttää uudestaan niitä palasia, mitkä elämässämme ovat menneet rikki.

Käyttötarkoitukseltaan vanhentuneen rakennuksen purkaminen

On niin helppoa roikkua vanhassa ja totutussa toimintatavassa kiinni. Vanhoissa perinteissä. Mieleen pinttyneissä toimintatavoissa. Ehdottomasti oikeana pitämissäni uskonnäkemyksissä. Tutussa ja turvallisessa. Jatkaa vain kuten ennenkin. Vanhan purkaminen vie puolestaan aikaa ja vaatii paljon kärsivällisyyttä. Joskus se tekee myös kipeää. Edessä voi olla viiltävää luopumisen tuskaa, tai jopa kokemus siitä, että on tullut hyödyttömäksi tai sivuutetuksi.

Jumala haluaa kuitenkin uudistaa meitä. Voidakseen uudistaa, pitää ensin purkaa ja olla valmis alistumaan purkutyön alle. Profeetta Jesaja muistuttaa siitä, että Jumala tietää ja tuntee elämämme käyttötarkoituksen meitä paremmin.

”Voi sitä, joka riitelee tekijänsä kanssa, saviastia saviastiain joukossa – maasta tehtyjä kaikki! Sanooko savi valajallensa: ”Mitä sinä kelpaat tekemään? Sinun työsi on kädettömän työtä!” (Jes. 45:9)

Silloin, kun rakennus on vanhentunut, on paikallaan alistua purkutöihin. Maailma muuttuu ja niin tulee meidänkin muuttua. Missä kohden minun elämässäni olisi muutoksen paikka? Muutoksen, joka johtaisi minut enemmän Jumalan tahdon mukaiseen elämään. Muutoksen, jonka kautta uudet ovet elämässäni voisivat aueta. Uskaltaudu muutokseen, Herra tietää tulevaisuuden polkumme meitä paremmin.

Käyttäjän harrastaman turmelevan toiminnan vuoksi purkaminen

Profeetta Jeremian vierailu savenvalajan pajassa (Jer. 18:1-8) on usein siteerattu, rakastettu ja tunnettu katkelma. Siinä Jumala rohkaisee profeettaa ja kansaansa vakuuttamalla, että hän kykenee kyllä muovaamaan pilallekin menneestä saviastiasta uutta. Seuraavasta luvusta löytyy kuitenkin vakavampi sanoma.

”Herra sanoi näin: ”Mene ja osta savenvalajalta ruukku ja ota mukaasi kansan ja pappien vanhimpia. Lähde sitten Ben-Hinnomin laaksoon, joka on Sirpaleportin edustalla, ja julista siellä sanat, jotka minä sinulle puhun. Särje ruukku niiden miesten nähden, jotka ovat tulleet sinun kanssasi. Ja sano heille: Näin sanoo Herra Sebaot: Niin minä särjen tämän kansan ja tämän kaupungin, kuin särjetään savenvalajan astia, ettei sitä enää eheäksi saa. Ja Toofetiin haudataan, kun ei ole muualla tilaa, minne haudata.” (Jer. 19:1-2, 10-11)

Jeremia varoitti hyvin vakavasti kansaa synnin aiheuttamista seurauksista. Joskus omalla toiminnallamme saatamme saada elämämme rakennuksen lähes purkukuntoon. Väärät valinnat voivat rasittaa niin mieltä kuin kehoakin. Väärät tottumukset voivat ajaa elämäämme kohti umpikujaa. Joskus Jumala rakkaudessaan joutuu purkamaan enemmänkin, ennen kuin voi alkaa korjaamaan rakennusta. Jumala ei kuitenkaan halua tuhota mitään lopullisesti, vaan korjata ja rakentaa, kuten taitava savenvalaja osaa. Missä kohden minä elän tänään vastoin Hänen tahtoaan? Missä kohden minun pitäisi tehdä parannus? Elänkö tavalla, joka tuhoaa minua ja läheisiäni vai tavalla, joka rakentaa?

Toisten aiheuttamien tuhojen vuoksi purkaminen

Johtajilla on suuri vastuu. Johtajan ensisijainen tehtävä on rakentaa, eheyttää ja motivoida, mutta johtaja voi myös tuhota ja saada aikaan tuhoja. Joskus valtaan pääsevät ne, joiden viimeiseksi pitäisi johtaa. Puhutaan vallanhimoisista narsistijohtajista, jotka käytöksellään saavat tuhoa aikaan. Johtajat voivat myös johtaa kansaansa pimeyteen, syntiin ja epäoikeudenmukaisuuteen. Tuudittaa väärään turvallisuuteen ja passiivisuuteen. Johtajien tekemät epäoikeudenmukaiset ja julmat ratkaisut voivat aiheuttaa suurta tuhoa, kuten näemme tapahtuvan parhaillaan käynnissä olevassa Venäjän ja Ukrainan välisessä sodassa.

”Sentähden, näin sanoo Israelin Pyhä: Koska te halveksitte tätä sanaa ja luotatte väkivaltaan ja vääryyteen ja siihen turvaudutte, niin tämä synti on oleva kuin repeämä korkeassa muurissa, joka uhkaa sortua ja pullistuu; se särkyy äkkiä, yhtäkkiä. Se särkyy, niinkuin särkyy savenvalajan astia, joka lyödään rikki säälimättä, niin ettei sen sirpaleista löydy palasta, millä ottaa tulta liedestä tai ammentaa vettä altaasta. Sillä näin sanoo Herra, Herra, Israelin Pyhä: Kääntymällä ja pysymällä hiljaa te pelastutte, rauhallisuus ja luottamus on teidän väkevyytenne; mutta te ette tahtoneet, vaan sanoitte: ”Ei! Hevosilla me tahdomme kiitää” – niinpä saatte kiitää pakoon. ”Nopean selässä me tahdomme ratsastaa” – niinpä ovat vainoojanne nopeat. Tuhat pakenee yhden uhkaa; viiden uhkaa te pakenette, kunnes se, mikä teistä jää, on kuin merkkipuu vuoren huipulla, kuin lipputanko kukkulalla. Sentähden Herra odottaa, että voisi olla teille armollinen, sentähden hän nousee armahtaaksensa teitä; sillä Herra on oikeuden Jumala. Autuaita kaikki, jotka häntä odottavat!” (Jes. 30:12-18)

Ehkä toiset ihmiset ovat aiheuttaneet elämässäsi tuhoja, joiden vuoksi joudut luopumaan itsellesi rakkaista asioista. Ehkä koet joutuneesi epäoikeudenmukaisen kohtelun kohteeksi. Johtuipa purkaminen omasta tai toisen aiheuttamasta tuhotyöstä, Jumala kykenee siitä huolimatta rakentamaan uutta. Vaikka toinen ihminen olisi aiheuttanut sinulle paljon tuskaa, ei kaikki ole menetetty. Herra kykenee käyttämään purkamisen tuskaa Hänen kunniakseen.

Purkamisen jälkeen rakennetaan uutta ehompaa

Tätä kirjoittaessani ikkunan ulkopuolelta kuuluu raskasta töminää. Tuhansia kiloja painavia betonilaattoja tulee alas jytisten ja näky on lohduton. Jotkut MTV3:n entiset työntekijät ovat käyneet katselemassa purkupaikkaa ja hetki on ollut heille tunteellinen. Luopumisen tuskaa todellakin. Muutaman vuoden kuluttua tilalla on kuitenkin moderneja hienoja taloja ja kauniita virhealueita. Muutos on varmasti parempaan päin. Uudet Vallilassa sijaitsevat MTV3:n toimitilat ovat myös paremmin käyttötarkoitukseensa sopivat.

Älä pelkää, kun Jumala purkaa. Hän rakentaa tilalle uutta ehompaa ja muovaa elämääsi enemmän Hänen tahtonsa mukaiseksi. Jumalan tahto elämääsi kohtaan on hyvä. Siksi Hänen täytyy toisinaan hioa rosoisia seiniä, purkaa pilalle kostuneita rakenteita ja jopa hajottaa kovin ottein seiniäkin. Hän ei kuitenkaan katoa paikalta, vaan rakentaa tilalle uutta, enemmän käyttötarkoitusta vastaavaa ja kestävämpää. Uskalla alistua Hänen uudistavaan hyvään tahtoonsa, olipa kyse elämäsi moraalivalinnoista tai uravalinnoista. Hän tietää, mikä meille on parhaaksi.

”Sana, joka tuli Jeremialle Herralta ja kuului: ”Nouse ja mene alas savenvalajan huoneeseen; siellä minä annan sinun kuulla sanani”. Niin minä menin alas savenvalajan huoneeseen, ja katso, hän teki työtä pyöränsä ääressä. Ja jos astia, jota hän valmisti, meni pilalle, niinkuin savi voi mennä savenvalajan käsissä, niin hän teki siitä taas toisen astian, miten vain savenvalaja näki parhaaksi tehdä. Silloin tuli minulle tämä Herran sana: ”Enkö minä voi tehdä teille, te Israelin heimo, niinkuin tekee tuo savenvalaja, sanoo Herra. Katso, niinkuin savi on savenvalajan kädessä, niin te olette minun kädessäni, te Israelin heimo. Yhden kerran minä uhkaan temmata pois, hajottaa ja hävittää kansan ja valtakunnan;
mutta jos se kansa kääntyy pois pahuudestaan, josta minä sitä uhkasin, niin minä kadun sitä pahaa, jota ajattelin tehdä sille.” (Jer. 18:1-8)