Tikkurilan kirkkoherra Janne Silvast: ”Raamattuopetus synnyttää lähetystyötä”

 
 

– Lämpimästi tervetuloa Kylväjän Kesäpäiville! Samalla voit tutustua meidän uuteen moderniin kirkkoon, Janne Silvast kutsuu. Kuva: Saija Tiilikainen.

Pääkaupunkiseudun seurakunta rakentaa vahvaa lähetysidentiteettiä. Kylväjän Kesäpäivät sopivat siksi hyvin Tikkurilan kirkkoon, kirkkoherra Janne Silvast ajattelee.

Janne Silvastille hakeutuminen kirkolliselle alalle ei ollut itsestäänselvyys. Se oli suvussa omintakeinen valinta.

Kirkon nuorisotyöntekijäksi opiskellessaan Silvastilla oli Raamatun ja teologian nälkä. Kiinnostus johti tutkimaan Paavalin Galatalaiskirjettä ja Lutherin siitä kirjoittamaa kommentaaria. Hän oppi, että vapauden vastakohtana ovat maailman alkeisvoimat.

– Opiskelin siihen aikaan hurjan paljon Raamattua. Se on meidän peruskirja ja uskon lähde, Silvast toteaa.

Nuorisotyönohjaajaksi valmistuttuaan hän jatkoi pappisopintoihin. Paavali ja hänen maailmansa tulivat niiden aikana entistä tutummiksi. Kesäkuun ensimmäisenä lauantaina Silvast on mukana Kylväjän Kesäpäivillä, joiden teemana on ”Paavalin jäljissä”.

Yksin armosta ja Kristuksen tähden

Paavali ja koko Raamattu viittovat vahvasti kohti missionaarista kirkkoa, Janne Silvast muistuttaa.

– Kirkon tehtävä on missionaarinen. Kristinuskon sanomaa viedään eteenpäin, koska tarvitsemme viestin pelastuksesta ”yksin uskosta, yksin armosta, vain Kristuksen tähden”.

Silvast huomauttaa, että viisas viestinviejä tuntee toimintaympäristönsä kulttuurit ja valitsee niihin sopivat tavat olla ja työskennellä.

– Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä lähetystyötä. Kirkossa on erilaisia järjestöjä ja jokaisella on oma roolinsa.

Tikkurilan seurakunnan yhteistyö Kylväjän kanssa on Silvastin mielestä hyvää ja vastavuoroista. Seurakunta on tukenut järjestöä ja sen väki on puolestaan ollut seurakunnassa aktiivista. Yhteyttä on lisännyt uuden kirkon sijainti kivenheiton päässä järjestön toimistolta.

Seurakunta tukee Kylväjän diasporatyötä kahden nimikkolähettipariskunnan kautta. He ovat Ateenassa työskentelevät Bella ja Faisal Masih sekä Tiina ja Karri Koistinen. Lisäksi seurakunta tukee Kylväjän tekemää teologista korkeakoulutyötä Itä-Aasiassa.

Uteliaat ohikulkijat mukaan

Lähetystyöllä on Tikkurilan seurakunnassa pitkät ja vahvat juuret. Kirkkoherra kehaisee lähetyssihteeri Mari Chaulagain työotetta ja muistelee, että Tikkurilaan palkattiin lähetyssihteeri jo hyvin varhain.

– Yhteys eri järjestöihin on ollut seurakunta-aktiivien kautta voimakasta. Lähetys on ollut arjessa vahvasti mukana.

Kokonaiskirkossa lähetysjärjestöjen kelpoisuuden ympärillä käyty keskustelu on kirkkoherralla tietenkin hyvin tiedossa, mutta hän ei keskity siihen.

– Tietysti keskustelujen suhteen pitää olla viisas, Silvast myöntää.

Kirkkoonsa Kylväjän Kesäpäiville hän toivoo mukaan tutun väen lisäksi uteliaita ohikulkijoita ja muiden herätysliikkeiden ihmisiä. Suhteita ei voi rakentaa eikä ennakkoluuloja purkaa ilman kohtaamisia.

– Yhteen tuleminen on tärkeää kristityille. Annamme yhdessä ulospäin viestin, että kristinusko elää ajassa. Silloin uudetkin sukupolvet löytävät mukaan.

Kesäjuhlat ovat sisälähetystyötä

Hengelliset kesäjuhlat voivat olla oman väen tavoittamisen lisäksi myös sisälähetystyötä, Silvast toteaa.

Moniuskontoisella pääkaupunkiseudun seurakunnalla on valtava mahdollisuus evankeliumin kertomiseen ihmisille, jotka eivät ole sitä vielä kuulleet.

– Sisälähetysnäky hakee voimaa ja muotoa, kun yhtenäiskulttuuri on murtunut. Meidän keskellämme elää kulttuurien ja etnisyyksien kirjo. Miten rakennamme dialogia ja kulttuurisensitiivisiä messuyhteisöjä? Silvast kysyy.

Hän muistuttaa, että moni ulkomailta Tikkurilaan muuttanut on jo kristitty.

– Toivotamme heidät tervetulleiksi, rohkaisemme heitä kirkon jäsenyyteen ja vahvistamaan suhdettaan Jumalaan.

Lähetystyön pysyminen seurakunnan elämän ja identiteetin keskiössä ei tapahdu itsestään. Tikkurilassa on paljon lähetyspiirejä, lähetyspyhiä ja sieltä on tehty matka esimerkiksi Kylväjän työalueelle Kreikkaan. Innostuneita vastuunkantajia on paljon.

– Raamattuopetusta pitäisi antaa enemmän, sille on nälkää. Sana synnyttää uskon ja lähetysnäyn. Liika luottaminen ihmisen voimaan ei auta.

Kylväjän Kesäpäivien avajaissanoissaan Janne Silvast aikoo puhua Paavalin kääntymiskokemuksesta.

– Ylösnoussut Kristus kohtasi Paavalin ja se sai aikaan täyskäännöksen. Vainoajasta tuli kristikunnan tehokkain lähetystyöntekijä.

Kesäpäivien ohjelma ja muuta tietoa löytyy tästä.

Seuraavaksi:

Yli sata ilmoittautui mukaan, kun turkulainen ev.-lut. seurakunta päätti järjestää opetuslapseuskoulun – vaikka sitä oltu edes ehditty markkinoida