Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

YouTubessa on vahva kristillinen alakulttuuri

 

William Lane Craig kutsuttiin Oxfordiin väittelemään maailmankuulun ateistin Richard Dawkinsin kanssa – joka kuitenkin jätti saapumatta paikalle. Kuva: Wikimedia Commons.

Erään uusateistisen lentävän lauseen mukaan ”internet on paikka, jonne uskonto tulee kuolemaan.” YouTube-apologeetit ovat kuitenkin toista mieltä, jos heiltä kysytään. Tässä heistä tunnetuimpia.

Ravi Zacharias, koko maailman apologeetti

Jos mitataan pelkästään kanavan tilaajien määrällä, niin intialaissyntyinen Ravi Zacharias (s. 1946) on varmaankin näkyvin yksittäinen apologeetti, joka videopalvelusta löytyy. Tilaajia Zachariaksen järjestön kanavalla on noin 186 000. Koska järjestö tekee työtä ympäri maailman, se kohtaa vahvasti nykyajan maailmankatsomusten kirjon. Zachariaksen kanavan suosituin video onkin nimeltään ”Mistä tiedät, että kristinusko on ainoa tosi maailmankatsomus?” Videota on katsottu noin miljoona kertaa. Siinä Zacharias vastaa esimerkiksi, että kaikkia katsomuksia voidaan arvioida ensiksikin niiden sisäisen johdonmukaisuuden kannalta ja toiseksi sen kannalta, kuinka hyvin ne vastaavat tunnettuja tosiasioita vaikkapa historiasta.

Sansa Neliöb. 14.11.-13.12. MJa

Zachariaksen suosituimpia videoita on katsottu satoja tuhansia kertoja kutakin. Niiden joukossa on vastauksia yleisötilaisuuksista kuin ”Miksi juuri Raamattua tulisi pitää Jumalan sanana?” tai ”Miksi pelkäät niin paljon subjektiivista moraalista päättelyä?”

Ravi Zachariaksen tämänhetkistä toimintaa varjostavat seksiskandaalin lisäksi väitteet tekaistusta tohtorintutkinnosta.

David Wood, poleemikko Jumalan armosta vai omasta mielihalustaan?

Suomalaisille kristityille David Wood (s. 1976) on tuttu Etsin Allahia, löysin Jeesuksen-kirjasta (Perussanoma 2015), jonka kirjoittaja Nabeel Qureshi (1983-2017) nousi opuksen myötä kenties maailman tunnetuimmaksi muslimitaustaiseksi kristityksi. Viime syyskuussa vatsasyöpään 34-vuotiaana kuolleen Qureshin paras ystävä oli Wood, joka johdatti edellisen yliopisto-opintojen aikana kristityksi.

Wood ja Qureshi ehtivät perustaa apologeettisen järjestön Acts17Apologetics, jota Wood jatkaa. Kanavalla käsitellään etupäässä islamia ja sitä, miksi kristillinen usko on totta ja islam ei. Woodin tyyli on varsinkin varautuneen suomalaisen korvaan mitä poleemisin, toisinaan täysin tarpeettomasti. Kun esimerkiksi jonkin Muhammedille tai islamille kiusallisen tosiasian voi töksäyttää tylysti tai esittää mahdollisimman suoraviivaisesti, hän ei jätä tilaisuutta käyttämättä.

Tyyliä tekee ehkä ymmärrettäväksi kanavan vaikuttavin video, joka on Woodin oma kertomus uskoontulostaan. Hän kertoo omasta vaikeasta lapsuudestaan, joka johti miehen vankilan kautta kristityksi. Woodilla oli mielenterveydellisiä ongelmia läpi nuoruutensa. Jossain vaiheessa mies omaksui myös tiukan linjan ateismin. Vaikeudet yltyivät lopulta siihen pisteeseen, että hän yritti tappaa oman nukkuvan isänsä, eikä nähnyt siinä mitään väärää, koska oikeaa ja väärää ei hänestä ollut. Isä selvisi, mutta Wood passitettiin vankilaan. Siellä hän tapasi kristityn vangin, ja ajautui monen mutkan kautta lukemaan apologeettista kirjallisuutta eristysselliin. Lopulta hän kääntyi kristityksi, vapautui myöhemmin vankilasta ja opiskeli filosofian tohtoriksi. Videolla on kirjoitushetkellä noin 787 000 näyttöä.

Mutta kuka oli yksi niistä apologeeteista, joita Wood luki? Hänen kahta kanavaansa käsittelemme seuraavaksi.

William Lane Craigin vankkurit viraalivideoiden maailmassa

YouTuben suosituista apologeeteista akateemisesti ansioitunein on Suomessakin vieraillut filosofi ja teologi William Lane Craig. Craig on tullut filosofipiireissä tunnetuksi keskiajalta peräisin olevaa kalam -kosmologisen argumentin näkyvimpänä nykyajan puolustajana. Craigin version mukaan nykyfysiikan alkuräjähdysteoria puoltaa sitä, että Jumala on luonut maailman. Teologina Craig tunnetaan esimerkiksi Jeesuksen ylösnousemuksen historiallisuuden puolustajana. Craigin tavaramerkiksi ovat muodostuneet debatit, joissa väittelijät yrittävät kohteliaasti mutta tiukasti kumota toistensa kantoja. Craig nousi maailmanmaineeseen uusateismin suosion myötä kymmenisen vuotta sitten. Hän suostui oxfordilaisen väittelyklubin kutsusta väittelemään biologi Richard Dawkinsin kanssa. Dawkins kuitenkin kieltäytyi horjuvin selityksin, mikä herätti kohua ja pelkuruussyytöksiä. Craig saapui paikalle, kun taas Dawkinsille varattu tuoli pysyi tyhjänä.

Craigin kanavien ReasonableFaithOrg ja drcraigvideos suosituimpia videoita debattien lisäksi ovat eri jumalatodistuksista laaditut opetusvideot: kosmologisen argumentin eri versioista on omansa, kärsimyksen ongelmasta omansa, samoin kuin moraalisesta argumentista ja vaikkapa maailmankaikkeuden hienosäädöstä. Videot on suunniteltu lukioikäisten opetusmateriaaliksi, ja omasta mielestäni ne saisivat löytää tiensä jokaisen lukion uskonnon- ja filosofianopetukseen kritisoitavaksi ja puolustettavaksi. Suosituimmalla (moraalinen argumentti) on noin 350 000 katselukertaa.

 
Artikkelibanneri perussanoma