Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Ylioppilas Taneli Timisjärvi haaveilee näyttelijän työstä

 

Taneli Timisjärvi aikoo nauttia kesästä ja tavata kavereitaan ennen armeijan alkamista.

Jo pienestä pitäen näyttelemisestä ja elokuvista pitänyt nuorimies haaveilee pääsystä Teatterikorkeakouluun. Kuukauden päässä odottaa armeija. Tulevaisuus näyttää valoisalta.

Taneli Timisjärven perheessä juhlittiin lakkiaisia viime lauantaina viidenkymmenen ystävän ja sukulaisen voimin. Tanelin sisko ja äiti leipoivat kakun juhliin. Ruuat valmisti irakilainen turvapaikanhakija. Taneli kertoo käyneensä veljensä kanssa Ravintolapäivässä maistelemassa irakilaisen ruokia ja ihastuneensa niihin. Tämä tarjoutui tekemään ruoat perheen juhliin.

Intohimona näytteleminen ja elokuvat

Taneli Timisjärven ylioppilaskirjoitukset menivät mukavasti ja odotukset tulevaisuuden suhteen ovat positiiviset.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Minulla on erittäin hyvät fiilikset tällä hetkellä. Lukio meni hyvin ja oli hauskaa. Tulevaisuus on edessä. Kesäkuulle ei ole muita suunnitelmia kuin ottaa rennosti ja tavata kavereita. Kuukauden päästä alkaa armeija Upinniemessä.

Teatterikorkeakoulun ovet eivät avautuneet vielä tänä vuonna, mutta Taneli kertoo yrittävänsä ensi vuonna uudelleen. Oppilaitokseen on miehen mukaan todella vaikea päästä – Vain yksi prosentti hakijoista otetaan sisään. Pääsykokeet ovat nelivaiheiset. Ensimmäisessä vaiheessa hakijat kirjoittivat lyhyen elämäkerran itsestään. Seuraavassa vaiheessa pääsykoeraadille piti esittää monologi sekä erilaisia asioita, mitä raati pyysi esittämään.  ”Se oli hauskaa”, ylioppilas kuvaa. Mies ei kärsi esiintymispelosta.

– Näytteleminen on ollut todella pitkään minulle intohimo. Nummelassa, jossa asun edelleen, oli näytelmäkerho. Siellä teimme esityksiä yleisölle. Harrastin sitä viiden vuoden ajan. Sen lisäksi teimme ala-asteikäisinä pikkusiskon kanssa näytelmiä kaikille kotonamme käyville vieraille. Käsikirjoitimme ensin näytelmät ja esitimme sitten kaikki roolit.

Taneli paljastaa olevansa myös suuri elokuvien ystävä. Hänen lempinäyttelijöitään ovat muun muassa Daniel Day-Lewis, Robert de Niro, Marlon Brando sekä Matti Pellonpää, joka on ollut monissa Aki Kaurismäen elokuvissa näyttelijänä. Kotimaisista elokuvantekijöistä Taneli mainitseekin suosikikseen Kaurismäen, jonka huumori vetoaa häneen. Teatterissa Taneli tunnustaa käyvänsä vähemmän. Keväällä hän kävi katsomassa Kiviä taskussa -näytelmän ja inspiroitui Martti Suosalon näyttelijäntaidoista.

– Minua kiinnostaa näytteleminen sekä elokuvissa että teatterissa. Olisi hauskaa kokeilla molempia. Toisaalta minua kiinnostaisi myös olla toimittaja, joka raportoi elokuvista, tai elokuva-arvostelija. Olisi hienoa päästä vaikkapa Cannesiin katsomaan elokuvia, raportoimaan niistä ja haastattelemaan elokuvantekijöitä, Taneli haaveilee.

Vuodet Utön saarella syvensivät suhdetta luontoon ja toisiin ihmisiin

Kun Taneli Timisjärvi oli 7-vuotias, hänen vanhempansa toteuttivat pitkäaikaisen unelmansa ja perhe muutti Suomen eteläisimpään pisteeseen, avomerellä sijaitsevalle Utön saarelle. Tanelin luokalla kyläkoulussa oli vain muutama oppilas. Perhe asui saarella kolmen vuoden ajan. Palattuaan mantereelle Timisjärvet muuttivat Nummelaan ja Taneli meni Helsingin Pasilassa sijaitsevaan kristilliseen kouluun viidennelle luokalle. Yhteys Utön saareen on kuitenkin säilynyt, sillä perhe vierailee siellä säännöllisesti ja Tanelin veli pitää siellä kyläkauppaa.

– Ehkä juuri sen vuoksi, että olen asunut luonnon ympäröimänä kolme vuotta, osaan arvostaa luontoa. Silloin alle 10-vuotiaana, kun siellä asuin, ei ainutlaatuinen ympäristö juuri kiinnostanut, mutta nyt vanhempana olen sisäistänyt Utön upean luonnon. Vuodet Utössä avarsivat suhtautumistani muita ihmisiä kohtaan, koska siellä olin tekemisissä kylän aikuisten kanssa enemmän kuin mitä mantereella olisin ollut. Opin myös kärsivällisyyttä, sillä laivamatkat Utöstä mantereelle kestivät 4-5 tuntia.

Taneli kuvaa, että koko hänen elämänsä on ollut kristillisyyden ympäröimä. Hän on kasvanut kristityssä perheessä ja käynyt kristillistä koulua.

– Kristillisessä koulussa luimme päivittäin Raamattua. Aamu alkoi aina 15 minuutin ylistyshetkellä. Lukioaikana olin Kansan Raamattuseuran toiminnassa mukana. Kävin nuortenilloissa Mikael Argicolan kirkossa.

Taneli kertoo seuraavansa politiikkaa etenkin vaalien alla tai silloin, kun maailmalla tapahtuu jotain merkittävää, kuten Donald Trumpin valinta presidentiksi. Tuore ylioppilas olisi valmis ottamaan Suomeen lisää pakolaisia, koska sotaa pakenevia on autettava.  Häntä ei erityisesti pelota islamilaisen terrorismin lisääntyminen.

– Onhan se tosi surullista, että joka puolella tapahtuu terrori-iskuja, mutta olen optimistinen, ei minua pelota. Uskallan kyllä matkustella. Haluaisin matkustaa melkein mihin tahansa, mutta ensin voisin matkustella Euroopassa. Vaikkapa Ranskaa ja Saksaa olisi hauska lähteä kiertämään kavereiden kanssa. En usko, että Suomessa tapahtuu radikalisoitumista etenkään, jos pidetään ilmapiiri hyvänä, ei päästetä yhteiskunnan ulkopuolelle niitä ihmisiä, jotka ovat tulleet kriisimaista, Taneli lausuu.