Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

YLE: ”Näyt auttavat kuolevaa”

 

Tuntemattoman taiteijan tekemä lasimaalaus vuodelta 1913. Museum of Church History and Art

Saattohoidon loppuvaiheessa on tehty lukuisia havaintoja kuolevan ihmisen oudoista kokemuksista. Joku tulee hakemaan ihmisen tuonpuoleiseen ja kuolevan ilme kirkastuu.

YLE uutisten mukaan maailmalla on tehty tuhansia raportteja kuolevien ihmisten oudoista näyistä, joissa joku, useimmiten kuolevalle läheinen ihminen on tullut noutamaan tuonpuoleiseen.

– Monesti kyseessä on äiti, tai joku muu edesmennyt, läheinen ihminen.  Ne voivat olla myös uskonnollisia hahmoja, esimerkiksi enkeleitä. On tapauksia, joissa kuoleva lapsi sanoo, että sängyn päädyssä on enkeleitä, mutta kukaan muu ei niitä näe, kertoo outoja näkyjä tutkinut terveyden hoidon maisteri, erikoissairaanhoitaja Elina Grönlund.

Aiheesta on vähän ollut keskustelua ja tutkimuksia Suomessa, mutta esimerkiksi Englannissa ja Yhdysvalloissa sitä on Grönlundin mukaan käsitelty paljon.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– On lukuisia raportteja ja haastatteluja, joissa omaiset tai henkilökunta kertovat kuinka esimerkiksi kuolevan ilme on kirkastunut viime hetkillä, hän on tullut iloiseksi tai hämmästyneeksi, ojentaen ehkä myös kättään kuin tervehtiäkseen.

Lääketiede etsii tieteellisiä selityksiä ilmiölle, mutta toistaiseksi sellaisia ei Grönlundin mukaan ole. Yhden mallin antaa kuolleena hetken aikaa olleiden ja elämään palanneiden ihmisten kokemukset.

– Nykyiset luonnontieteelliset, kvantitatiiviset menetelmät eivät pysty antamaan selitystä. Englantilainen lääkäri Peter Fenwick toteaa ilmiöstä, että siinä tietoisuus jatkuu, vaikka kaikki elintoiminnot ovat loppuneet.

Elina Grönlundin mukaan kuolevan oudot näyt ja kokemukset pitää nähdä lohdullisena ilmiönä, jotka voivat auttaa saattohoidossa.

– Kuolema muuttuu lohdullisemmaksi näkyjen ansiosta. Kivut ja tuskat katoavat ja ihminen ottaa kuoleman helpommin vastaan.

YLE:n mukaan aihe on nyt nousemassa esille voimakkaammin myös Suomessa. Saattohoidosta on julkaistu ensimmäinen oppikirja, jossa kuolevien oudoille kokemuksille on varattu oma luku.

 
Artikkelibanneri perussanoma