Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Yle esittää pääsiäisenä dokumentit Franciscus Assisilaisesta ja Martti Lutherista

 

Giotton fresko basilikassa: Franciscus irtisanoutuu maallisesta isästään. (Saint Francis renounces his Earthly Father.) Kuva: Pekka Heikkilä.

Luterilaisen Kulttuurin Säätiön tuottama TV-dokumentti Franciscus ja minä – Jumalan köyhän tarina esitetään Ylen kanavalla pitkäperjantaina. Pääsiäisenä Yle esittää myös Martti Lutherista kertovan dokumentin.

Tunnin mittainen dokumentti kertoo Italian Assisissa vaikuttaneen pyhimyksen Franciscus Assisilaisen elämästä. Dokumentin käsikirjoittajana ja kertojana toimii Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen.

”Ilmastonmuutos tekee Franciscuksen sanomasta ajankohtaisen”

”Franciscus tunnetaan luomakunnan ystävänä ja yksinkertaisen elämäntavan puolustajana. Vaikka häneltä on säilynyt melko paljon kirjoituksia, hän opetti enemmän omalla esimerkillään ja elämäntavallaan. Nykyajan kulutuskulttuuri ja ilmastonmuutos tekevät hänen sanomastaan ajankohtaisen”, dokumentin käsikirjoittaja Jari Jolkkonen kertoo.

KRS Raamattukonf. 3.-16.6.

”Franciscuksen elämäntarina on pikemminkin rosoinen kuin kliseinen. Nuorempana hän ei ollut pyhimys, vaan bilehile, joka tunnettiin kaupungin parhaimpien kekkereiden järjestämisestä. Hänellä oli monta kääntymystä, hän sairasti koko ikänsä ja ajautui lopulta syrjään itse perustamastansa sääntökunnan johdosta,” Jolkkonen sanoo.

”Franciscus tunsi erityistä myötätuntoa köyhiä kohtaan ja hänet tunnettiin lepratautisten auttajana. Keskiajalla eristäminen oli käytännössä ainoa hoito tartuntatauteja vastaan. Sairastuneet karkotettiin kaupunkien ulkopuolelle ja heidät pantiin kantamaan kaulassaan varoituskelloa, jotta muut kulkijat osasivat väistää. Juuri näitä äärimmäiseen yksinäisyyteen hylättyjä Franciscus ryhtyi auttamaan,” Jolkkonen kertoo.

Dokumentti sisältää ainutlaatuista kuvamateriaalia

Kaikki Franciscuksen elämään liittyvät historialliset paikat Assisissa kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin, siksi kuvauslupien saaminen on poikkeuksellisen vaikeaa.

”Luulenpa, että meillä on historian ensimmäisiä dronekuvia lentokuvauskiellossa olevasta Assisin kaupungista ja sen keskeistä pyhiinvaelluskohteista. Näitä Vatikaanin omistuksessa olevia kohteita hallinnoi fransiskaanimunkkien sääntökunta. Hyvässä yhteistyössä säätökunnan, Assisin kaupungin ja Vatikaanin kanssa kuvausluvat heltisivät. Meillä on ainutlaatuista kuvamateriaalia keskeisistä Franciscus Assisilaisen elämään liittyvistä paikoista Giotton freskoihin saakka”, ohjaaja Satu Väätäinen kertoo.

Dokumentissa kuullaan pianotaiteilija Katariina Liimataisen soittamat Franz Lisztin kappaleet Legenda nro 1 ”Franciscus Assisilainen saarnaa linnuille” ja Legenda nro 2 ”Pyhä Franciscus kävelee vetten päällä”.

Pääsiäisenä esitetään myös Matti Lutherista kertova dokumentti

Pääsiäisen ohjelmistoon kuuluu myös Luterilaisen Kulttuurin säätiön vuonna 2017 tuottama dokumentti Martti ja minä – reformaattorin tarina. Reformaation 500-vuotismuistovuonna ensiesityksensä saanut Martti Lutherista kertova dokumentti uusitaan TV1:ssä toisena pääsiäispäivänä 13.4. klo 8.05. Tämänkin dokumentin käsikirjoittaja ja kertoja on piispa Jari Jolkkonen ja tv-ohjauksesta vastaa Satu Väätäinen.

Franciscus ja minä – Jumalan köyhän tarina, Yle TV1, perjantai 10.4. klo 15.00
Martti ja minä – reformaattorin tarina, Yle TV1, maanantai 13.4. klo 8.05

Kirkon viestintä