Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ensimmäinen Itkumuurilla vieraillut istuva presidentti

 

Kuva: Sari Savela

Yhdysvaltain presidentti vieraili eilen Jerusalemissa. Vierailun keskeisenä tavoitteena oli edistää Lähi-idän rauhanprosessia.

Presidentti Donald Trump saapui Tel Avivin Ben Gurion -kentälle suoraan Saudi-Arabiasta. Presidentti ehti eilen vierailla Jerusalemin tärkeimmillä nähtävyyksillä. Hän on ensimmäinen istuva presidentti, joka on vieraillut juutalaisten pyhällä paikalla Itkumuurilla, jonka virallinen nimi on nykyään länsimuuri.

Presidentti Trump käveli yksin Itkumuurin luokse musta kipa päässään. Hän seisoi puoli minuuttia oikea käsi muuria vasten, minkä jälkeen hän laittoi lapun muurin koloon ja käveli poispäin ottaen muutaman askeleen takaperin. Itkumuuri on täynnä ihmisten sen koloihin laittamia rukouslappuja.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Vierailu herätti jo etukäteen närkästystä, sillä Itkumuuri sijaitsee Israelin vuonna 1967 miehittämässä Itä-Jerusalemissa. Palestiinalaiset pitävät Itä-Jerusalemia tulevan Palestiinan pääkaupunkina. Israelilaiset puolestaan pitävät koko Jerusalemia pääkaupunkinaan. Jotta Trump ei olisi vierailullaan ilmaissut tukeaan Israelin miehitykselle, hän vieraili seurueineen yksin muurilla ilman Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun läsnäoloa. Asiasta kertoi Jerusalem post -lehti.

Maanantaina Trump seurueineen vieraili myös toisessa Jerusalemin vanhan kaupungin merkittävässä nähtävyydessä, Pyhän haudan kirkossa, joka on tiettävästi rakennuttu samalle paikalle, missä sijaitsi aikoinaan Golgata ja Jeesuksen hauta. Yhdysvaltain istuvat presidentit eivät tavallisesti vieraile kirkossa, koska siihenkin liittyy jännitteitä. Kirkkoa hoitaa pääsääntöisesti kolmen kirkkokunnan edustajat; kreikkalaisortodoksit, armenialaisapostoliset ja katoliset.

Maanantai-iltana Trumpin vierailu jatkui Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun tapaamisella ja tämän tarjoamalla illallisella. Tänään Trump on vieraillut Beetlehemissä ja tavannut Palestiinan presidentti Mahmud Abbasin.

Valkoinen talo markkinoi vierailua etukäteen tilaisuutena edistää Lähi-idän rauhanprosessia. Trump on arvioinut, että rauhan saaminen Israelin ja palestiinalaisten välille voi olla ”helpompaa kuin ihmiset uskovat”.