Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Suvun hylkäämä Yasser etsi roskiksista ruokaa ja pyysi Koraania lainaan – saikin lahjaksi Raamatun

 
Yasser nojaa punaiseen hirsiseinään.

Veli Yasser kohtasi Jeesuksen näyssä. – Hän vakuutti olevansa minun Herrani. Kahden kuukauden kuluttua tulin uskoon. KUVA: VIRPI KURVINEN

Afganistanilainen Yasser ajautui tukalaan elämäntilanteeseen, jossa heräsi hengellinen etsintä. Mutta kumpi olisi todellinen, Allah vai kristittyjen Jumala?

Rahan tienaamisella saavutettu menestys ja uskonto olivat tärkeimmät asiat meidän perheessämme, Mohammad Yaser Norouzi kertoo. Tuttavallisemmin häntä kutsutaan nimellä veli Yasser.

Yasser syntyi suureen muslimisukuun Afganistanissa. Yasserin isä oli mukana kristalli- ja maustebisneksessä, ja poika teki töitä isälleen jo koululaisena. Vuonna 2003 Yhdysvaltain joukot tulivat maahan. Yasserin vanhemmat eivät kestäneet sitä ja päättivät lähteä Iraniin, missä perheen liiketoimintaa jatkettiin.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Uudessa maassa Yasser kohtasi Zahran, ja he menivät naimisiin vuonna 2010. Perheeseen syntyi tytär. Yasserin vanhemmat eivät kuitenkaan pitäneet miniästään. Afganistanissa vanhemmilla on monesti vahva vaikutusvalta aikuistenkin lastensa elämässä. Yasserkin oli kuuliainen vanhemmilleen ja antoi jopa tienaamansa rahat heille. Hän koki voimakasta painostusta: vanhempien mielestä miehen olisi pitänyt hylätä vaimonsa ja ottaa vanhemmille mieluinen nainen vaimokseen.

Tähän kuuliaisuus päättyi – Yasser ei suostunut. Se merkitsi sovittamatonta konfliktia vanhempien ja lähisuvun kanssa. Yasser päättikin lähteä perheensä kanssa takaisin Afganistaniin. Oleskelu kotimaassa jäi kuitenkin lyhyeksi, koska suku oli kääntynyt häntä vastaan.

”En voinut sietää Raamattua enkä luottanut kristittyihin”

Yasser palasi perheensä kanssa Iraniin. Siellä afgaanit ovat toisen luokan kansalaisia, ja perhe kohtasikin monia vaikeuksia. Siksi he päättivät ottaa taas uuden suunnan: lähteä Eurooppaan, Turkkiin vuonna 2014 ja sitten Kreikkaan. He suunnittelivat asettumista Norjaan tai Isoon-Britanniaan, koska näihin maihin oli muuttanut Yasserin sukulaisia, jotka lupasivat auttaa yritystoiminnan aloittamisessa. Lähtö Kreikasta ei kuitenkaan onnistunut.

– Ihmissalakuljettaja huijasi rahamme. Kuukausiin meillä ei ollut rahaa edes ruokaan. Vaimoni oli surullinen ja masentunut. Hän alkoi käydä kirkossa. Sieltä sai ruokaakin.

Seurakunnan pastori kuunteli Zahran murheita ja antoi hänelle Uuden testamentin. Tämä oli Yasserille liikaa.

– Olin todella vihainen siitä. En voinut sietää Raamattua enkä luottanut kristittyihin.

Yasser tarttuu Raamattuun

Yasser oli usein päivisin yksin kotona. Elämä oli näköalatonta, ja mies tunsi alakuloa. Väliaikainen asunto oli ankea, eikä siellä ollut mitään tekemistä – paitsi kirja, jonka pelkkä näkeminen poltteli sisintä. Eräänä päivänä hän tarttui Raamattuun ja alkoi lukea sitä.

***

Haluatko lukea koko artikkelin? Lue se Uuden Tien verkkolehdessä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie