Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Vuosisatainen ketju kestää

 

Amos Bhutia, kuva: Steven Kelly

Pastori Amos Bhutia tuli Sikkimistä puhujavieraaksi Vapaakirkon kesäjuhlille. Näin ympyrä sulkeutui: Himalajan alue oli Vapaakirkon ensimmäisiä lähetyskohteita.

Intian toiseksi pienimmän osavaltion pääkaupungin Gangtokin vapaaseurakunnan johtavana pastorina palveleva Amos Bhutia saa paljon kutsuja.

– Tämä on kuitenkin minulle vuoden tärkein tapahtuma: en tullut vain saarnaamaan vaan kiittämään rakkaudestanne ja rukouksistanne. Niiden takia kirkkomme kasvaa edelleen, ja haluamme jakaa Jumalan työn siunauksia kanssanne.

SEKL neliöb. 13.-16.6.

Historia ei ole unohtunut

– Olen niin kiitollinen, että minut kutsuttiin. Emme halua unohtaa historiaamme, ”vanhempiamme”; lähetystyöntekijöitä, jotka asuivat maassamme.

– Intiassa juhlimme itsenäisyyspäiväämme ja muistamme niitä vapaustaistelijoita, jotka taistelivat maamme puolesta. Samalla tavalla haluamme muistaa ystäviämme, jotka toivat meille evankeliumin Suomesta. Emme pelkän historian takia, vaan haastaaksemme ja innostaaksemme toinen toisiamme tänäänkin.

– Kun suunnittelin matkaani Suomeen, presbyteerikirkon veli auttoi minua viisumihakemuksessa. Hän kysyi, miksi halusin Suomeen. Kerroin kirkkojemme historiasta, joka ihmetytti häntä: ”120 vuotta, ja teillä on vieläkin suhde? Loistavaa! Skotlannin presbyteerit perustivat kirkkomme, mutta meillä ei oikein ole heihin suhdetta enää nykyään.”

Kesäjuhlilla on paljon huomaamatonta

Iso osa juhlista perustuu taustalla palvelemiseen, joka mahdollistaa muiden juhlat. Palvelutehtäviä on kymmeniä.

Eräs niistä on katseilta piilossa erillisessä tilassa oleva sieluhoitohuone. Pastori Eija Hård vastasi sielunhoidon järjestämisestä. Yleisimpiä syitä tulla hakemaan apua olivat vaikeat ihmissuhteet, ahdistavat olosuhteet, fyysiset sairaudet ja henkiset taakat.

– Myös vaikea taloudellinen tilanne tai Jumalan johdatuksen pyytäminen olivat usein rukousaiheina.

Hård iloitsee ihmisen koko olemuksen vapautumisesta ja toivon syttymisestä, kun asiat on kannettu rukouksessa Jumalalle.

– Uskon sielunhoidon olevan kesäjuhlien tärkeä osa-alue. Vaikka se on lähes näkymätöntä, ihmiset tulevat rohkeasti etsimään Jumalan apua.

Näkyvästi salissa ja netissä

Kesäjuhlien äänentoisto-, kuva- ja nettitekniikalla on suuri merkitys kesäjuhlien kaltaisissa suurtapahtumissa. Seinäjoen Areenallakin alan ammattilaiset ja taitajat tekivät hiljaista työtä, jota oli ilo kuunnella ja katsella. Lähes kaikki päälavan ohjelmat olivat myös seurattavissa reaaliaikaisesti netissä.

Tästä kaikesta vastasi muutaman hengen joukko, joka oli jakautunut tiimeiksi.

– Kun jokainen tiimi huolehtii omasta osaamisalueestaan, homma toimii. Ja me kaikki osaamme hommamme, tiimivastaava Pauli Mörsky kertoo.

Äänentoisto- ja videotekniikan rakentaminen juhlapaikalle ei ole ollut pieni juttu.

– Torstaiaamusta myöhälle iltaan me tätä rakensimme. Erilaisia kaapeleita vedettiin vähintäänkin riittävästi, tiimiläiset kertoivat.

 

Kuluva vuosi on Vapaakirkon lähetyksen juhlavuosi. Työ alkoi 125 vuotta sitten ensimmäisen lähetin Agnes Meyerin aloitettua matkansa kohti Kiinaa vuonna 1890.

Ensi vuonna Suomen Vapaakirkon kesäjuhlat pidetään 1.–3.7. Hämeenlinnassa.