Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

”Evankeliumissa on kirkon ainut ja kestävin rakenne”

 

Lauantain jumalanpalvelukseen kerääntyi paljon väkeä, vaikka sää oli sateinen. Kuva: Timo Mustonen

Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Hautala kuvasi Herättäjäjuhlilla elämää kannattelevia arvoja.

Herättäjäjuhlia vietetään tänä viikonloppuna Sotkamossa. Lauantaina ehtoollisjumalanpalvelukseen ulkoilmatilaisuuteen kokoontui paljon väkeä, vaikka sää oli epävakaa. Messun liturgian toimitti Sotkamon seurakunnan kappalainen Helena Kuja-Kanto.

Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja, Raudaskylän kristillisen opiston rehtori Jukka Hautala saarnasi tilaisuudessa elämän ja maailman kantavista rakenteista. Hänen mukaansa talous ohjaa liiaksi globaalia pelikenttää. Hautala kritisoi Suomen hallituksen päätöstä leikata kehitysyhteistyötä kysymällä, ovatko suomalaiset tulleet niin rikkaiksi ettei ole varaa antaa köyhille.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Rahan ja talouden sijaan hän tähdensi evankeliumin kantokykyä. Hautalan mukaan evankeliumi on kirkon ainut ja kestävin rakenne. Hän kuvasi entisaikojen kirkkoja, joissa ihmiset jättivät aseensa asehuoneeseen.

– Näin on syytä ajatella myös tänään. Kirkkotila – tämäkin juhlakenttä – viestii osaltaan siitä, että maailmassa on paikka, johon ihminen saa tulla aseettomana. Paikka, jossa hänen arvoaan ei voi mikään inhimillinen arvostelma riistää. Paikka, jossa hänellä on oikeus yhdessä muiden kanssa olla Jumalansa edessä. Olla silloinkin, kun ei osaa Jumalaansa määritellä, ei häneen liitettyjä oppeja toistaa, ei kokemuksiaan Jumalasta kertoa. Silloinkin, kun ihmisellä ei ole mitään moraalisia saavutuksia tuotavanaan. Jumalan luomaa ihmisyyttä ei kukaan saa toiselta riistää. Evankeliumin luomassa tilassa me olemme samanarvoisia, istuimmepa sitten etu- tai takapenkeillä.

Tuhansia vieraita

Herättäjäjuhlat järjestettiin tänä vuonna 121. kertaa.  Sateisesta säästä huolimatta juhlat keräsivät yli 25 000 kävijää Sotkamoon.

Suuri kävijämäärä vaatii vapaaehtoistyönä järjestettävältä tapahtumalta paljon. Noin tuhat talkoolaista tekee yhteensä noin 1500 talkoovuoroa juhlien mahdollistamiseksi. Sotkamon herättäjäjuhlille kutsuttiin ihmisiä teemalla ”En pelkää vaarojen matkaa”.

– Juhlilla käsiteltiin monissa puheissa ihmisten kokemaa pelkoa ja epävarmuutta. Toivottavasti niiden myötä ne paikalle saapuneet, jotka itse kokevat erilaisia pelkoja, ovat saaneet niistä voimaa ja tukea elämäänsä, kertoo pääsihteeri Tuomo Ruuttunen.

Hänen mielestään on tärkeää, että herännäisyyden piirissä osataan lukea heikkoja signaaleja ja auttaa lähimmäisiä. Turvallisuuden luominen ja elämään uskominen ovat arvokkaita asioita.

Ensi vuonna Herättäjäjuhlia vietetään Vantaalla.

Lähde: Herättäjä-Yhdistys