Vuoden professorilla jumalasuhde ykkösenä

 

Vuoden professori Markku Kulmala. KUVA: Sari Savela

Vuoden professori Markku Kulmala on tieteenalansa viitatuin tutkija maailmassa. Siviilissä hän uurastaa suomalaisten avioliittojen hyväksi.

Aerosoli- ja ympäristöfysiikan professori Kulmala sai kuulla valinnastaan vuoden professoriksi viime marraskuussa, kun hänelle soitettiin eräänä iltana.

– Tavallisesti en vastaa puheluihin, jotka tulevat oudosta numerosta perjantai-iltana. Onneksi silloin vastasin, 53-vuotias Markku Kulmala kertoo.

Professoriliitto valitsi Helsingin yliopistossa työskentelevän Markku Kulmalan vuoden 2011 professoriksi. Perusteena palkintoon oli Kulmalan kansainvälisesti huippuluokkaa oleva aerosolitutkimus

Kulmala on tarkka ajankäytöstään. Viikonloppu kuuluu perheelle, johon kuuluu Marita-vaimo ja kolme lasta, joista enää nuorin asuu kotona. Kuopus on ensi kesänä tulossa Kansanlähetyksen rippileirille.

Markku Kulmala pyrkii noudattamaan elämässään tärkeysjärjestystä, jossa Jumala on ykkösenä ja puoliso kakkosena. Työ ei sijoitu elämän tärkeimpien asioiden listalla edes kärkikolmikkoon.

Kulmala uskoo oikean arvojärjestyksen siivittäneen osaltaan työmenestystä. Kristitty professori käy perheineen säännöllisesti lähiseurakunnan jumalanpalveluksissa.

Kristillisellä kentällä akatemiaprofessori suuntaa toimintatarmonsa erityisesti kristilliseen avioliittotyöhön, jota hän tekee sitoutuneesti HNMKY:llä yhdessä puolisonsa kanssa.

Markku Kulmalan erikoisalaa ovat aerosolihiukkasten synty ja kasvu sekä hiukkasten, pilvien ja ilmaston vuorovaikutus. Viimeisen kymmenen vuoden aikana hän on saanut tutkimustyöstään useita kansainvälisesti merkittäviä tunnustuksia, kuten Euroopan geofysiikan unionin Wilhelm Bjerkenes -mitalin 2007 ja aerosolitutkimuksen alan merkittävimmän Fuchs Memoria -palkinnon 2010. Vajaan vuoden ajan Markku Kulmala on ollut maailman viitatuin geotieteiden tutkija.

 

TEKSTI: Sari Savela

 
Uusi Tie ilmainen