Vuoden 2015 kristillinen mediateko: ”Tapahtukoon sinun tahtosi”

 

Viisi nuorta miestä, joilla on erilaiset taustat, aloittaa samaan aikaan pappisseminaarin. Vastassa on yhteisö, joka vahvistaa ja horjuttaa nuorten miesten vakaumusta. Kuvassa vas. David Baiot, Julien Bouanich, Clément Manuel, Samuel Jouy, Clément Roussier. Yle Kuvapalvelu

Kristillinen Medialiitto (KML) on myöntänyt Vuoden 2015 kristillinen mediateko –tunnustuksen Yle Teeman sarjalle ”Tapahtukoon sinun tahtosi”.

”Tapahtukoon sinun tahtosi” –sarja esitettiin televisiossa syksyllä 2015, ja kaksi ensimmäistä tuotantokautta ovat vielä nähtävissä muutamia päiviä Yle Areenassa. Sarjan kolmas tuotantokausi esitetään kokonaisuudessaan ensi pitkäperjantaina.

Sarjassa viisi nuorta miestä on uuden kynnyksellä. He kaikki ovat päättäneet mennä pappisseminaariin ja omistaa elämänsä kutsumukselleen. Jokaisella on menneisyytensä. Yann on kaunosielu, joka laulaa kuin kerubi, kapinallinen Raphäel on rikkaan perheen poika, Guillaume on kokenut turvattoman lapsuuden ja Emmanuel opiskelija joka joutui jättämään opinnot kesken masennuksensa vuoksi.
Ovelle kolkuttaa vielä yksi elämän kolhima mies. José on juuri vapautunut vankilasta, jossa hän sovitti rangaistusta taposta mutta löysi Jumalan.
Oman taustan sovittaminen kirkon oppeihin on niin merkittävä kysymys, että nuorukaiset tekevät toisilleen lupauksen: koska maailma muuttuu, myös kirkon on muututtava. Nuoret pappisseminaarilaiset lupaavat olla tämän sopeuttamisen etulinjassa, sen kantava voima. Sarjassa seurataan, miten nuorten miesten uskolle käy tuon matkan varrella.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

”Sarjan henkilöhahmot ovat uskottavia. Heidän kipukohtansa ja elämänvalintansa törmäävät perheen, yhteiskunnan ja katolisen kirkon asenteisiin, ja leikkaavat elävällä tavalla myös kirkon ja spiritualiteetin maailmaa”, toteaa tunnustuksen luovuttaja, Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki

”Sarja ei ohjaa katsojaa yksiulotteisiin vastauksiin, vaan haastaa katsojan elämään jännitteet läpi itse pohtien, hän kuvaa. – Sen koukuttavia tarinoita tukee myös erinomainen kristillisen teologian ja roomalaiskatolisen kirkon asiantuntemus.”

 

Yhteiskunnallinen ulottuvuus mukana

”Kristillisyys on Euroopan eettisen ja kulttuurisen arvopohjan ydintä, ja tämän perustan ymmärtäminen on yhä tärkeämpää uskontojen ja katsomusten maailman muuttuessa. Maailmanpolitiikan kriisit ja konfliktit liittyvät mitä suurimmassa määrin uskontoihin.”

”Yle Teema on tällä ohjelmavalinnalla vahvistanut avointa keskustelua uskontojen ja katsomuksen syvämerkityksistä Suomessa ja maailmalla. Se on viesti avoimen ja demokraattisen keskustelukulttuurin sekä positiivisen uskonnonvapauden puolesta. Se on vastaisku uskontofobialle, joka vaatii uskontojen ahdistamista nurkkaan, pois julkisesta tilasta”, Heli Karhumäki arvioi valintaperusteluissa.

Eikä sarja tee sitä helpoimman kautta.

”Se luotaa katolisen kirkon kautta koko yhteiskunnan toimintaa ja valtarakenteita: käsittelee vallankäytön mätiä hedelmiä ja suljettujen yhteisöjen ongelmia, kuten pappien selibaattia, pedofiliaskandaaleja sekä ehkäisy- ja aborttikielteisyyttä.”

”Suomessakin ajankohtaisia aiheita ovat kirkon talouden tiukkeneminen sekä suhde maahanmuuttajiin, toisten uskontojen kannattajiin ja seksuaalivähemmistöihin.”

Sarja tuonut hyvää palautetta Yle Teemalle

Sarjan valitsemisessa ohjelmistoon ovat vaikuttaneet Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti sekä ohjelmahankkija Mari Koivuhovi. Niinpä myös heille luovutetaann Vuoden 2015 kristillisen mediapalkinnon tunnustuskirja.

 ”Tapahtukoon sinun tahtosi on eurooppalaista laatudraamaa ja sopii hyvin Teemalle”, he toteavat.

”Sarja pohtii ajankohtaisia aiheita ja elämän ristiriitoja. Yhdessä jaksossa käsitellään mm. pakolaiskysymystä. Mutta ennen kaikkea se on viiden nuoren miehen kasvutarina, jonka aiheet ovat haastavia, mutta draama pitää otteessaan. Se poikkeaa valtavirrasta ja on monella tavalla ainutlaatuinen. Ja se on hyvin käsikirjoitettu ja ohjattu, tyylikäs toteutus.”

Sarja on saanut hyvän vastaanoton.

” Olemme saaneet paljon palautetta kaikenikäisiltä katsojilta. Moni katsoja kertoo tarinan puhuttelevan syvästi vakaumuksesta riippumatta,” Mari ja Marika toteavat.

”Se ei julista vaan haastaa ajattelemaan omaa arvomaailmaa, omaa suvaitsevaisuutta, suhdetta lähimmäiseen, omia valintoja”, he arvioivat.

Vuoden kristillinen mediateko -tunnustus jaetaan vuosittain tammikuun 25. päivänä, joka on tradition mukaan apostoli Paavalin kääntymyksen muistopäivä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie