Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Viron kirkko sai jäseniä kehitysvammaisten rippikoulusta

 

19-vuotias Urmas konfirmoitiin Tallinnan tuomiokirkossa 11. lokakuuta. Kuva: Tommi Nikki

Tallinnan tuomiokirkossa 11. lokakuuta pidetyssä konfirmaatiossa kastettiin seitsemän ja konfirmoitiin yhdeksän kehitysvammaista nuorta.

Kuressaaren, Põlvan, Sakun, Ristin ja Tallinnan Kaarlin seurakunnat saivat uusia jäseniä.

Kehitysvammaisille suunnattu rippikoululeiri järjestettiin kahtena viikonloppuna kirkon leirikeskuksessa Tallinnan lähellä. Jokaisella leiriläisellä oli tukihenkilö auttamassa niin arjen askareissa kuin rippikouluopetuksessa.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

19-vuotias Urmas tuli leirille äitinsä Õiven kanssa Ristin seurakunnasta. Paikallinen kirkkoherra Annika Laats oli kastanut autistisen pojan seitsemän vuotta sitten. Rippikoululeirin ilmapiiri ja opetus olivat suuri elämys myös 1990-luvun alussa rippikoulun käyneelle äidille.

– Niin paljon rakastavia ihmisiä ympärillä. Opin paljon uutta, syvemmin kuin omassa rippikoulussani, hän iloitsi viikonloppujen jälkeen.

Kansanlähetyksen lähetystyöntekijä Kirsti Malmi kertoo, että leirillä opiskeltiin kristinuskon perusteita luovin menetelmin elämysten ja kokemusten kautta, laulettiin hengellisiä lauluja ja opeteltiin rukoilemaan. Jokainen leiriläinen valmisti itselleen kansion, johon kokosi materiaalia leirin aikana oppimistaan asioista. Yhdessä harjoiteltiin myös, miten polvistua, ristiä kädet ja miten ottaa ehtoollisleipä vastaan. Lisäksi kokeiltiin, miltä kastevesi tuntuu.

– Leiriläiset puolestaan opettivat ohjaajia ja avustajia siinä, miten elää todeksi uskoa ja luottamusta Jumalaan, hän toteaa.

Konfirmaatiossa arkkipiispa Urmas Viilmaa avustivat rippileirillä opettajina toimineet kehitysvammatyön koordinaattori Tiina Ool, asessori Tauno Toompuu ja teologian tohtori Kaido Soom. Heidän lisäkseen rippileirillä olivat mukana lähetystyöntekijät Minna Nikki Suomen Lähetysseurasta ja Kirsti Malmi.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet