Villasukkalähetyksen äiti on poissa

 

Kyllikki Sundgren

Kotkalainen Kyllikki Sundgren, joka kuoli helmikuussa 87-vuoden ikäisenä, tuli vanhoilla päivillään käynnistäneeksi mittavan projektin: Kansan Raamattuseuran villasukkalähetyksen Venäjän vangeille. Tähän mennessä hanke on tuottanut jo yli 21 000 sukkaparia.

Keväällä 2005 Kyllikki  Sundgren ojensi Venäjän vankilatyötä tekevälle evankelista Ilkka Puhakalle 10 kutomaansa sukkaparia ja toivoi, että ne vietäisiin Arkangelin alueen vangeille – niille orvoille ja hylätyille, joille yleensä kukaan ei vie lahjoja.

Kyllikki itse oli jo pienenä jäänyt orvoksi ja viettänyt lapsuutensa köyhissä oloissa sukulaisten luona. Summan mummolassa pikku-Kyllikki paimensi karjaa. Parhaat muistot jäivät kouluvuosilta, jolloin hän asui mummonsa Lavi-suvun luona Kotkan Hovinsaarella. Samoista ajoista kertoo myös Kyllikin sukulaispoika Veikko Lavi lauluissaan. Molemmille oli yhteistä upean lauluäänen lisäksi yhteiskunnallinen aktiivisuus.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Arkangelin vankilassa Ilkka Puhakka ja hänen kollegansa Pepe Tolonen huomasivat, miten Kyllikin rakkaudella kudotut sulattivat vankien sydämet. Syntyi villasukkaprojeksi.

Sukkia kudotaan nyt ympäri Eurooppaa ja jopa Yhdysvalloissa. Silmukoiden lomaan on kätketty rukouksia ”köyhistä köyhimpien” puolesta. Pienen paimentyttö-Kyllikin eväät, villasukat, ovat riittäneet jo kymmenille tuhansille vangeille, kertovat Ilkka ja Marjo Puhakka Sanassa.

Kyllikki Sundgrenin muistoseurat pidetään sunnuntaina 13.3.2011 klo 15 Pyhtään Siltakylän seurakuntatalossa.