”Viisikieliseen tulee myös uusia helmiä”

 

Kuva: VP Kangas

Viidennen herätysliikkeen laulukirjahankkeessa on otettu uusi askel. www.viisikielinen.fi -sivustolla kuka tahansa voi ehdottaa laulua tai lauluja tulevaan laulukirjaan. Lauluja voi ehdottaa vuoden 2010 loppuun asti.

Kirjan toimituskuntaan kuuluva muusikko Mikko Nikula paljastaa, ettei kirja tule olemaan vain vanhan toistoa, vaan kirjaan tulee vanhojen herätysliikelaulujen lisäksi myös uusia hyviä lauluja.

Laulukirjan toimittajat ovat toivoneet, että viidennen herätysliikkeen väki voisi ottaa laulukirjahankkeen omakseen ja saisi äänensä kuuluviin sen valmisteluissa. Sen vuoksi julkaistiin hankkeelle oma nettisivusto, jossa voi ehdottaa ja äänestää lauluja. Alustavan suunnitelman mukaan laulukirjaan on tarkoitus valita n. 400-500 laulua.

– Ihmiset haikailevat yleensä vanhoja hyviä lauluja, mutta unohtavat, etteivät kaikki vanhatkaan laulut ole jääneet mieliin, vaan ovat karsiutuneet vuosikymmenten myötä pois. Haasteena on löytää uusista lauluista ne helmet, jotka kestävät parhaiten ajan hammasta, sanoo muusikko Mikko Nikula.

Dei Neliöb. 9.2.-3.3.

– Ei ole myöskään tarkoitus tehdä punaisen veisukirjan toisintoa, tai punaisen veisukirjan ja virsikirjan yhdistelmää. Jotkut laulut saattavat olla samoja kuin näissä, mutta on paljon vielä veisukirjoihin päätymättömiä lauluja, joita aiomme nyt ottaa mukaan.

Kun ehdotukset on saatu ja käyty läpi, valitaan laulukirjaan kelvollisimmat sanat ja sävelet, joiden kesken järjestetään nettiäänestys (1.3.-30.4.2011). Laulukirjahankkeessa mukana olevien järjestöjen kesäjuhlilla 2011 esitellään äänestyksessä suosituimmat laulut ja laulukirjan toimitustyö etenee vaiheittain niin, että laulukirjan alustava versio on valmis kesällä 2012.

Entä jos jotakin laulua ehdotetaan paljon, mutta se ei kuitenkaan ammattilaisen korvissa ole järin toimiva yhteislaulu?

– Toimituskunnalla on tietysti viimeinen päätäntävalta lauluista, mutta jos jotakin laulua ehdotetaan paljon, niin totta kai harkitsemme pitkään ja vakavasti sen käyttöä kirjassa. Tuskin tällaisia tapauksia juurikaan tulee, sillä ihmiset tunnistavat helposti hyvän yhteislaulun.

Hankkeessa ovat mukana Evankelis-luterilainen Lähetysyhdistys Kylväjä, Opiskelija- ja koululaislähetys, Radiolähetysjärjestö Sanansaattajat, Suomen Ev.lut. Kansanlähetys ja Suomen Raamattuopisto ja Kansan Raamattuseura.

Laulukirjasta toivotaan monipuolista laulukokoelmaa, joka kuvaa aidosti herätysliikkeen tyypillisiä painotuksia ja toimisi liikettä yhdistävänä asiana. Tarkoituksena on saattaa hedelmällisesti yhteen sekä vanhempaa että uudempaa lauluperinnettä.

Järjestöjen edustajista koostuvan työryhmän puheenjohtajana on Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Timo Rämä ja sihteereinä Olli Lehmonen ja Mikko Nikula.