Venäjän hyökkäys karisti Timo Soinista EU-kriittisyyden: ”Ennen katsoin tahallaan sivuun, kun sopi agendaan vetää turpaan”

 
Timo Soini puhui uskosta ja EU:sta Radio Dein studiossa.

– Ollaan tässä päivässä ja mennään eteenpäin. Täytyy ymmärtää itse, missä vatvomisen ja vanhoissa rypemisen rajat menevät, kuului Timo Soinin ohje Jippu ja ihmisen ääni -ohjelmassa.

– Olen katsonut ehkä tahallaankin sivuun niitä hyviä puolia, joita kansainvälisessä yhteistyössä on. Ennen katsoin tahallaan EU:ta sivuun, kun sopi agendaan vetää turpaan, tunnusti Timo Soini Radio Dein Jippu ja ihmisen ääni -ohjelmassa.

Laulajana, pop-artistina ja sittemmin evankelistana mainetta niittänyt Jippu juonsi Radio Deissä neljän vuoden ajan omaa viikoittaista keskusteluohjelmaansa. Vuoden 2019 päätteeksi juontaja heitti ohjelmansa narikkaan ja päätti keskittyä hänen elämästään työstettyyn ”Kun perhonen lakkaa hengittämästä” -teokseen.

– Projekti otti aika koville, sillä kävin kirjahaastatteluissa elämääni läpi kertakaikkisen syvältä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Eilisiltana Jippu palasi radioaalloille kolmen vuoden tauon jälkeen ja halusi kutsua uuden tuotantokauden avausvieraaksi entisen ulkoministerin Timo Soinin.

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja tunnusti ohjelmassa, että EU-vastaisuus oli hänelle puoluejohtajana ennen kaikkea äänten kalastelua.

– Ajoin voimakkaasti kriittistä linjaa. Nyt kun katson nykymaailmaa ja Ukrainan sotaa, niin ehdottomuus EU-kriittisyydessä on karissut.

”Piti vain olla kanttia kävellä ulos.”

EU-kriittisyyden ohella Soini joutui taiteilemaan puolueessaan maahanmuuttoa vastustavien mielipiteiden sekametelisopassa. Kun liemi alkoi saeta liian likaiseksi, Soinille riitti.

– Kävelin perussuomalaisista ulos, kun puolue ei enää vastannut sitä mitä olin. Sitä ennen ajattelin, että puolue on ikuinen ja olen siellä ikuisesti, tunnusti entinen perussuomalainen Jippu ja ihmisen ääni -ohjelmassa.

– Piti vain olla kanttia kävellä ulos. Se on auttanut minua ymmärtämään, että jollain ihmisellä voi olla elämäntilanteita – ihmissuhteita tai muuta – niin ettei ole enää muuta vaihtoehtoa kuin kävellä ulos, jotta ei mene koko henki.

”Olen monta kertaa ajatellut, että olisipa hienoa olla pappi.”

Ohjelmassa Soini kertoi lukeneensa Jipun elämäkertateoksen. ”Mitä katolinen Timo Soini nyt sitten sanoisi minulle, kolme kertaa avioliitosta eronneelle langenneelle naiselle?” kysyi Jippu Soinilta lähetyksessä.

– Tämä on yksi vaikeimpia asioita itselleni siinä roomalaiskatolisessa doktriinissa, myönsi Soini viitaten kirkkokuntansa ehdottoman kielteiseen kantaan suhteessa avioeroon.

Kirkkonsa oppijärjestelmässä on Soinille itselleenkin nieleskelemistä.

– Papin virka on minulta naimisissa olevana miehenä tavoittamattomissa. Olen monta kertaa ajatellut, että olisipa hienoa olla pappi. Koen että minulla voisi olla siinä tehtävässä jotain annettavaa, voisin auttaa ja kannustaa ihmisiä. Mutta se ovi on suljettu.

Jippu ja Timo Soini kohtasivat Radio Dein Ihmisen ääni -ohjelmassa.
Radioon kolmen vuoden tauon jälkeen palannut Jippu halusi kutsua ensimmäiseksi vieraakseen Timo Soinin. Kuva: Kai Kortelainen