Huivipakko-protesti leviää Iranissa − SAT-7 reagoi tapahtumiin tv-ohjelmissaan

 
Mielenosoitus naisten puolesta.

Naisten protestina Teheranissa alkanut liikehdintä on levinnyt ympäri Irania, ja protesteissa on mukana myös miehiä. Persiankielinen SAT-7 Pars -kanava reagoi Iranin uutisiin heti käsittelemällä tilannetta sosiaalisessa mediassa ja suorissa lähetyksissä. Kuva: Artin Bakhan / Unsplash.

Mielenosoittajat ympäri Irania ovat viimeiset kaksi viikkoa polttaneet naisten päähuiveja, hijabeja. Naiset ovat leikanneet julkisissa protesteissa hiuksiaan lyhyiksi. Mielenosoittajat vaativat pakollisen pukeutumiskoodin poistamista.

Iranin ”moraalipoliisi” Gasth-e Ershad pidätti 16. syyskuuta Teheranin kaduilla 22-vuotiaan kurdinaisen nimeltä Mahsa Amini, koska hänen käyttämänsä pään peittävä vaate hijab oli ”sopimaton”. Pidätyksen aikana Masha Amini vaipui koomaan ja myöhemmin hänet julistettiin kuolleeksi.

Virallinen syy oli sydänkohtaus. Silminnäkijöiden mukaan moraalipoliisi kuitenkin pahoinpiteli Mahsaa eritysesti pään alueelle, ja se johti myöhemmin hänen kuolemaansa.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

Naisten protestina Teheranissa alkanut liikehdintä on levinnyt ympäri Irania ja protesteissa on mukana myös miehiä. Kuolleiden määräksi on ilmoitettu 40−50. Pidätettyjen määrä vaihtelee 450:sta tuhanteen (BBC).

”Olemme vihaisia ja sydäntämme särkee”

Iranissa on vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen ollut vallalla laki, joka edellyttää naisten pukeutuvan löysiin, vartalon peittäviin vaatteisiin ja peittämään päänsä huivilla. Hiusten liiallinen näkyminen, liian tiukka tai lyhyt vaatetus sekä liiallinen ehostus voivat kaikki johtaa pidätykseen kadulla. Rangaistuksena voi olla sakkoja, vankeutta tai ruoskinta. Kaikkea tätä valvoo kaduilla partioiva moraalipoliisi.

− Olemme vihaisia ​​ja sydäntämme särkee kuulla siitä, mitä Iranissa tapahtuu ja kuinka islamilainen hallinto siellä kohtelee ihmisiä, sanoo kristillisen SAT-7 Pars -kanavan iranilainen ohjelmointipäällikkö Nazanin Ashari.

− Ihmiset huutavat kaduilla iskulauseita, kuten Häpeä islamilainen tasavalta, Naisille vapaus elämään! Kuolema diktaattorille! Me kaikki olemme Mahsa! Iranin hallitus on pidättänyt monia tähän liittyen, suurin osa heistä on nuoria, 16−26-vuotiaita. Hallinnon joukot vastaavat aseettomien mielenosoittajien protesteihin asein ja kyynelkaasulla, Nazanin jatkaa.

SAT-7 tukee Iranin kansaa

Kristillinen satelliittitelevisio SAT-7 on usean suomalaisenkin lähetysjärjestön yhteistyökumppani Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella. Se lähettää persiankielistä ohjelmaa SAT-7 Pars -kanavalla. Siellä uutisiin Iranista reagoitiin heti. Tilannetta alettiin käsitellä sosiaalisessa mediassa sekä suorissa lähetyksissä.

Nazanin Asharin sanoo:

− Ilmaisimme solidaarisuutemme Iranin kansaa kohtaan, joka oikeutetusti vaatii kaikille perusihmisoikeuksia ja -vapautta. Suorassa lähetyksessä Sisäpiiri-ohjelma käsitteli heti Iranin naisten hijab-pakkoa kahden asiantuntijan, psykologin ja sosiologin osallistuessa keskusteluun. Uskon periaatteet -ohjelmassa puolestaan käsitellään suorassa lähetyksessä kristittyjen vastuuta ja kuinka me kristittyinä voimme toimia tässä tilanteessa.

− Uusi identitetti -ohjelmassa aiheenamme oli ”särjettyjen sydänten herätys”. Siinä pohdittiin erityisesti iranilaisten naisten kokemia traumoja ja asiaa tutkittiin Raamatun valossa.

− Kaikissa suorissa lähetyksissämme rukoilemme myös iranilaisten puolesta sekä pidämme asiaa esillä sosiaalisen median päivityksissämme. Luotamme siihen, että myös tässä tilanteessa Jumala kuulee Iranin puolustuskyvyttömien ihmisten avunhuudot, Nazanin Ashari kertoo SAT-7:n toimistosta käsin.

Sirpa Rissanen

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa