Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomalainen kohtaa seurakunnan tyypillisimmin joko mediassa tai hautausmaalla

Venäjä vaatii Israelia lopettamaan pommitukset Syyriassa

 

Venäjä varoittaa, että Syyrian kriisi saattaa eskaloitua, jos Israel jatkaa iskujaan Iranin ja Hizbollahin kohteisiin sodan repimässä maassa.

Israel Today (17.2.) uutisoi, että Israel jatkaa edelleen ilmaiskuja iranilaisiin ja Iraniin yhdistettävissä oleviin sotilaskohteisiin naapurimaassaan Syyriassa, eikä Venäjä ole siitä mielissään.

– Jälleen kerran me päättäväisesti vaadimme Israelia pidättäytymään tällaisesta voimankäytöstä, Venäjän ulkoministeriön puhenainen Maria Zakharova kertoi TASS-uutissivustolle viime viikolla.

Perheniemi neliöb. vkot 23-24. MJa

Venäjä on vuosien ajan osallistunut aktiivisesti Syyrian sotaan tukemalla ja puolustamalla Syyrian diktaattori Bashar al-Assadin hallintoa. Venäjän kanssa samalla puolella konfliktia ovat Iran ja sen libanonilainen liittolainen, Hizbollah.

Huolimatta tästä kytköksestä, Venäjä on tähän asti jättänyt huomiotta Israelin ilmaiskut, jotka ovat kohdistuneet Iranin ja Hizbollahin Syyriassa oleviin joukkoihin. Venäjän ilmavoimat kontrolloivat suurinta osaa Syyrian ilmatilasta.

Israel haluaisi säilyttää tilanteen nykyisen kaltaisena, koska se pitää Iranin asevoimien kasvattamista Syyriassa suorana uhkana juutalaisen valtion olemassaololle. Siksi Jerusalemissa ollaan huolestuneita Moskovasta kantautuneista valituksista.

Zakharovan mukaan Israelin ilmaiskut ovat ”karkea loukkaus Syyrian itsemääräämisoikeutta kohtaan ja saattavat laukaista jännitteiden huomattavan eskaloitumisen”, kirjoittaa Israel Today. Zakharova lisää, että Venäjä vastustaa yrityksiä ”tehdä Syyriasta kolmansien maiden välisen aseellisen konfliktin näyttämö”.

Vastauksessaan Zakharovan huomautuksiin Israelin puolustusministeri Benny Gantz painottaa, että yritykset työntää Iran ja Hizbollah ulos Syyriasta hyödyttäisivät myös Syyriaa.

– Jatkamme iranilaisen valloituksen estämistä, joka syö Syyriaa sisältäpäin. Tämä on äärimmäisen tärkeää Syyrian kansalle ja hallinnolle: pitää vakauttaa tilanne, siirtää iranilaiset joukot pois Syyrian maaperältä ja sallia maan kunnostaminen”, hän kertoo Israel Todayn toimittajille.

Hizbollah on vuonna 1982 perustettu poliittinen ja sotilaallinen libanonilaisten šiiamuslimien järjestö ja puolue. Israel, Saudi-Arabia, Yhdysvallat ja Kanada luokittelevat Hizbollahin terroristijärjestöksi, mutta esimerkiksi Kiina ja Venäjä eivät näin tee.