Vatikaani antoi julistuksen, joka sallii samaa sukupuolta olevien parien siunaamisen – kirkon oppi avioliitosta ei kuitenkaan muutu

 

Paavi Franciscus allekirjoitti Katolisen kirkon Uskonopin viraston julistuksen joulukuussa. Julistus sallii samaa sukupuolta olevien parien siunaamisen. Kuva: Pixabay

Roomalaiskatoliset papit saavat jatkossa siunata samaa sukupuolta olevia pareja. Vatikaani julkaisi asiakirjan, joka mahdollistaa avoparien ja samaa sukupuolta olevien parien siunaamisen.

Jos kaksi ihmistä pyytää siunausta itselleen, pappi voi nyt suostua heidän pyyntöönsä, vaikka he eläisivät suhteessa, joka on kirkon opetuksen vastainen, uutisoi Vatican News. Katolisen kirkon Uskonopin virasto julkaisi 18. joulukuuta Fiducia supplicans -julistuksen, jonka tavoitteena on mahdollistaa myös avoparien ja samaa sukupuolta olevien parien siunaaminen. Paavi Franciscus on allekirjoittanut ja hyväksynyt julistuksen.

Siunauksesta ei kuitenkaan tule virallista rituaalia eikä sitä rinnasteta avioliittoon, joka on roomalaiskatolisessa kirkossa sakramentti, Vatican News korostaa. Kirkon oppi ei muutu, vaan roomalaiskatolisen kirkon opin mukaan avioliitto on naisen ja miehen välinen liitto ja seksuaalisuuden harjoittaminen kuuluu ainoastaan avioliittoon. Vatikaani pitää myös tärkeänä, että homoseksuaalisten parien tai avoparien siunaaminen ei anna vaikutelmaa, että kyseessä olisi avioliittoriitti, siksi siunausta ei saa suorittaa jumalanpalveluksen aikana, eikä siunaamiseen liity liturgiaa. Katolinen kirkko korostaa myös, että siunaaminen ei ole merkki kirkon opetuksen vastaisen suhteen hyväksymisestä, uutisoi CNE.news.com.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Fiducia supplicans alkaa johdannolla, jossa prefekti, kardinaali Victor Fernandez, selittää, että ottaen huomioon siunausten pastoraalisen merkityksen Vatikaani näkee keinon avata mahdollisuus siunata pariskunta ilman, että ”virallisesti vahvistetaan heidän asemaansa”. Paavi Franciscus on linjannut, että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on syntiä.

Helsingin katolisen hiippakunnan tuore piispa Raimo Goyarrola antoi 27. joulukuuta lausunnon Uskonopin viraston Fiducia supplicans -julistuksesta. Lausunnossaan piispa Goyarrola muistuttaa, että ”Kirkolle siunauksen antaminen on aina tilaisuus julistaa ilosanomaa Jeesuksesta Kristuksesta ja kutsua ihmisiä kääntymään yhä enemmän Jumalan rakkauden puoleen. Tässä julistuksen pastoraalisessa valossa, joka näyttää heijastavan hyvin paavi Franciscuksen ajattelua, voidaan myös ymmärtää mahdollisuus siunata säännönvastaisissa tilanteissa olevia pareja ja samaa sukupuolta olevia pareja ilman, että heidän liittonsa saisi kirkollisen hyväksynnän.”

*

Tekstiä editoitu 4.1. klo 20.13. Vatican Newsin uutinen on linkitetty suomenkieliselle uutiselle aikaisemman englanninkielisen sijaan.