Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Varoitus vai kehotus?

 

Uspenskin katedraalissa alkunsa saanut kohu ei näe loppua, kun Ambrosius ja Leo kiistelevät synodin lausunnosta.

Metropoliitta Ambrosiuksen ja arkkipiispa Leon välillä on huomattavia erimielisyyksiä Pyhän synodin lausunnosta.

Maaliskuussa alkaneen ortodoksista kirkkoa kuohuttaneen alttarikohun päätös saatiin ortodoksisen kirkon korkeimman hallintoelimen, Pyhän synodin, päätöksellä, jonka mukaan metropoliitta Ambrosius toimi väärin kutsuessaan piispa Irja Askolan Uspenskin katedraalin alttariin. Synodi esitti Ambrosiukselle asiasta varoituksen.

”Konstantinopolin patriarkka elää kirkollisessa kehityksessä eri aallossa kuin me täällä Suomessa.”

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Ambrosius kertoo kuitenkin Helsingin Sanomille, että kyseessä ei ole varoitus, vaan Pyhän synodin kannanotto. “On aika selvää, että Konstantinopolin patriarkka elää kirkollisessa kehityksessä eri aallossa kuin me täällä Suomessa. Itä-Euroopan maissa ei vielä oikein ole opittu ekumeniaa, koska siellä on eletty niin pitkään ortodoksisessa monokulttuurissa”, Ambrosius kommentoi.

 

Kritiikkiä ja toiveita ekumeniasta

”Ortodoksisessa maailmassa on havaittavissa tietynlaista feminismifobiaa.”

Kysymykseen siitä, oliko kiistan suurin ongelma Askolan sukupuoli, Ambrosius ei vastaa suoraan, mutta sanoo: ”Ortodoksisessa maailmassa on havaittavissa tietynlaista feminismifobiaa. Naispappeutta pelätään, vaikka asia on ortodoksisessa kirkossa avoin kysymys. Meillä ei ole otettu sellaista kantaa, että ei koskaan naispappeja.”

Toive ekumeniasta ja ortodoksisen ja luterilaisen kirkon lähemmästä yhteistyöstä kuuluu Ambrosiuksen puheissa selvästi. ”Ortodoksisella kirkolla on Suomessa hienot välit luterilaiseen kirkkoon. Näitä välejä on tärkeää ylläpitää, ja siinä avainasemassa ovat keskinäinen oppiminen, rukous ja hiljentyminen”, hän selostaa HS:lle.

 

Arkkipiispa tyrmistyi Ambrosiuksen lausunnosta

”Metropoliitta Ambrosius on nyt siinä tilanteessa, ettei voi kulkea asetetun rajan yli.”

Arkkipiispa Leo kommentoi suorasanaisesti Ambrosiuksen lausuntoa Simeon ja Hannalle: ”Kyseessä on mitä ankarin mahdollinen varoitus, koska pyhän synodin kirjeessä nimenomaan mainitaan seuraamukset, ellei varoituksen saaja ota sitä vakavasti. Metropoliitta Ambrosius on nyt siinä tilanteessa, ettei voi kulkea asetetun rajan yli.” Hänen mukaansa Ambrosius ei voi erehtyä luulemaan varoitusta kehotukseksi.

”Metropoliitta Ambrosiuksen teko sinänsä ja hänen nyt antamansa lausunnot eivät ole sitä ekumeniaa, jota me ortodokseina ortodoksisessa kirkossa Suomessakin harjoitamme. Hänen kannanottonsa on itse asiassa todella loukkaus sitä ekumeniaa kohtaan”, Leo kertoo.

 

Lähteet: Helsingin Sanomat, Simeon ja Hanna

Kuva: Carles Tomás Martí /flickr.com