Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Pyhän synodin päätös alttarikohulle

 

Pyhän synodin tekemän päätöksen mukaan nainen ei saa mennä ortodoksisen kirkon alttariin.

Maaliskuussa alkunsa saanut Ortodoksista kirkkoa kuohuttanut alttarikohu on saatu päätökseensä Pyhän synodin lausunnolla.

Helsingin metropoliitta Ambrosius kutsui piispa Irja Askolan Uspenskin katedraalin alttariin sunnuntaina 1.3., mistä seurasi koko ortodoksista maailmaa ravistellut kohu, jonka keskiössä oli kysymys: saako naisen päästää alttariin?

”Naishenkilöiden alttariin meneminen on sekä kanonisen perinteen että kirkon järjestyksen mukaan kielletty”

KRS Krito 10.-23.6.

Päätös on tehty

Ortodoksisen kirkon ylin päätöksiä tekevä taho Pyhä synodi antoi asiasta päätöksen, joka julkaistiin Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla 15.6. Vastauksessa sanotaan yksiselitteisesti, että Askolan päästäminen alttariin sekä hänen puolestaan rukoilu oli väärin.

“Ulkopuolisten meneminen alttariin ei ole ainoastaan ei-suotavaa vaan selvästi kielletty. Naishenkilöiden alttariin meneminen on sekä kanonisen perinteen että kirkon järjestyksen mukaan kielletty”, synodin kirjeessä kerrotaan yksiselitteisesti.

Samoin suhtauduttiin Askolan puolesta rukoiluun: ”Ortodoksisessa liturgiassa – ja myös sitä valmistelevassa proskomidissa – ei muistella muiden uskontokuntien jäseniä nimellä, vaan näin tehdään vain ortodoksikristittyjen kohdalla. Voimme muistella muihin uskontokuntiin kuuluvia ihmisiä, jotka ovat sairasvuoteella tai muuten kriittisissä tilanteissa. Liturgian rukouksissa emme kuitenkaan muistele ”papillisesti” muiden kuin ortodoksisen kirkon palvelijoita”.

 

Hämmennystä ympäri maailmaa

Ortodoksisen kirkon patriarkka Bartolomeuksen mukaan Ambrosiuksen toimet ovat herättäneet hämmennystä ja kysymyksiä ympäri ortodoksista maailmaa.

“Katsomme näin ollen velvollisuudeksemme muistuttaa sinua näistä kirkollisista ja kanonisista periaatteista ja todeta, että sekä minä patriarkkana että Pyhä Synodi nuhtelemme sinua ja pidämme toimiasi loukkaavina ja hämmennystä aiheuttavina. Ne ovat herättäneet laajaa hämmennystä koko ortodoksisessa kirkossa ja saaneet aikaan patriarkaattiamme kohtaan lukuisia yhteydenottoja”, kirjeessä varoitetaan Ambrosiusta.

”Askola on piispa omassa kirkossaan, mutta ei ortodoksisessa kirkossa”

Päätös ei ole loukkaus luterilaisia kohtaan

Suomen ortodoksisen kirkon ylidiakoni Jyrki Härkönen muistuttaa Kotimaa24:lle antamassaan haastattelussa, että synodin päätös ei syytä luterilaisia. Synodin lausunnossa Askolaa kutsutaan “heterodoksisen” kirkon piispaksi, mutta se ei kuitenkaan tarkoita hereettistä, eli harhaoppista kirkkoa.

“Synodi muistuttaa, että Askola on piispa omassa kirkossaan, mutta ei ortodoksisessa kirkossa”, Härkönen selventää.

“Helsingin tapauksessa oli näkökulmasta riippuen kyse harkitusta eleestä tai provokaatiosta. Pitää erottaa se, mitä varsinaisesti tapahtui ja mikä oli intentio”, Härkönen kertoo ja muistuttaa että Ambrosiuksen kaltaiset toimet saavat usein myötätuntoa varsin suvaitsevaisessa Suomessa. Täytyy muistaa, ettei jumalanpalveluksen perinteiden säilyttäminen ole aina yhteydessä yhteiskunnalliseen konservatismiin.

 

Lähteet: Suomen ortodoksinen kirkko, Kotimaa24

Kuva: Wikimedia commons