Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Protestanttina katolisten keskellä

 

Euroopassa valtaväestö kuuluu katoliseen kirkkoon, ja protestanttinen herätyskristillisyys pieneen vähemmistöön.

Protestantit ja herätyskristityt ovat Euroopassa vähemmistö. Protestanttien ja Katolisen kirkon suhteesta keskusteltiin European Leadership Forumissa.

European Leadership Forum kokosi Puolaan protestanttisia herätyskristittyjä ympäri Eurooppaa. Wislassa Puolassa pidetty konferenssi kuvastaa protestanttien vähemmistöasemaa osuvasti: pääosin katolisessa Puolassa Wisla on ainoa kaupunki, jossa protestantit ovat enemmistö.

Euroopassa suurin osa väestöstä kuuluu yleensä roomalaiskatolilaiseen, ortodoksiseen, liberaaliprotestanttiseen kansankirkkoon tai ei mihinkään. Herätyskristillisyydelle ei näissä yhteisöissä ole usein tilaa, joten kompromisseja on tehtävä.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Konferenssin paneelikeskustelussa puolalainen luterilainen mediatyön johtaja Henryk Krol huomautti, että käytännön syistä katolisten kanssa on tehtävä yhteistyötä. Yleensä yhteistyö sujuu ongelmitta.

Suurimpana protestanttista herätyskristillisyyttä uhkaavana ongelmana konferenssissa koettiin liberaali teologia. “Liberalismi esimerkiksi Ruotsin ja Sveitsin protestanttisissa kirkoissa on monin paikoin tappanut myös herätyskristillisyyden terän”, Krol huomautti keskustelussa.

 

Lähde: Uusi tie

Kuva: Vince Alongi /flickr.com