Vapaaseurakunnat panostavat kristilliseen päivähoitoon — Kouvolaan avataan maaliskuussa ryhmäperhepäiväkoti Pikkutaimet

 

Kouvolan ryhmäperhepäiväkodin ”tukikohta” tulee seurakunnan entiseen asuinsiipeen. Kuva: Sanna Kurki

Kouvolan vapaaseurakunta aloittaa maaliskuussa tiloissaan kristillisen ryhmäperhepäiväkodin. Viime vuosina useampikin vapaaseurakunta on panostanut päivähoitohankkeisiin.

Kouvolassa aloittaa maaliskuussa ryhmäperhepäiväkoti Pikkutaimet. Ajatus nousi alun perin vanhimmiston aloitteesta kolmisen vuotta sitten, kertoo Pikkutaimien johtajaksi siirtyvä, Kouvolan vapaaseurakunnan lapsityöntekijä Sanna Kurki.

– Seurakunta on tehnyt päätöksen panostaa varhaiskasvatustyöhön ja yrittää näin uudella tavalla tavoittaa perheitä ja lapsia.

Perheniemi neliöb. 21.11.-4.12. MJa

Erilaisista toimintamuodoista, kuten perhekerhosta, -raamattupiiristä tai -muskarista, huolimatta uusia perheitä ei ole hänen mukaansa tavoitettu eikä seurakunnassa ole ollut muutenkaan paljon lapsiperheitä. Myös tilat sallivat ryhmäperhepäiväkodin, sillä lapsityöhön varatut tilat ja ennen asuinkäytössä ollut siipi ovat päiväsaikaan tyhjillään tai vähällä käytöllä.

– Tiedämme myös, että enää lapset eivät automaattisesti saa kristillistä kasvatusta päiväkodeissa tai kouluissa. Halusimme tarttua tähän haasteeseen ja tarjota perheille mahdollisuuden valita lapsilleen hoitopaikaksi selkeästi kristilliseltä arvopohjalta toimiva varhaiskasvatusyksikkö, Kurki jatkaa.

Kouvolassa ei ennestään ole ollut kristillisiä päiväkoteja.

– On kuulunut ilahtuneita äänenpainoja siitä, että kaupunkiin saadaan kristillinen toimija varhaiskasvatuksen kenttään. Kyselyitä päivähoitopaikoista on tullut, mutta vielä on tilaa uusille lapsille.

Pikkutaimissa on tilaa 16 lapselle ja se aloittaa toimintansa vapaaseurakunnan kirkkorakennuksen asuntosiivessä ja lapsityön tiloissa osoitteessa Ahdinkatu 25.

 

Tekeillä on kolme vapaakirkollista päivähoitopaikkaa

Pikkutaimet ei ole suinkaan ainoa vapaakirkollinen, tuore päivähoitohanke. Joensuun vapaaseurakunta rakentaa aivan seurakuntarakennuksen kylkeen kristillistä päiväkoti Riemua, jonka on määrä avata ovensa tämän vuoden elokuussa. Jo ennestään seurakunnalla oli tarkoitus laajentaa toimitiloja, mutta aie sai uuden kärjen päiväkotihankkeesta vuonna 2018.

– Seurakunta on historiansa aikana tehnyt pitkään lapsi- ja nuorisotyötä, ja esimerkiksi partiolippukunta vietti hiljattain 60-vuotisjuhliaan. Sitä taustaa vasten jo silloin esillä ollut ajatus lisätiloista ja päiväkodista sai lisämerkityksen: tämä on Jumalan lahja ja kutsumus seurakunnalle, kommentoi päiväkotiprojektia johtava seurakunnanjohtaja Jukka Laamanen.

Tampereen Vapaakirkkoseurakunta taas on perustamassa kristillistä päiväkoti Kullannuppua, joka aloittaa toimintansa näillä näkymin helmikuussa 2022. Päiväkoti tulee aivan lähelle Teopolista ja Vapaakirkon keskustoimistoa.

Seinäjoella yli 20 vuotta sitten perustettu päiväkoti Suvikello siirtyi uusiin, isompiin tiloihin konferenssikeskus Valkeaan yhdessä vapaaseurakunnan kanssa vuonna 2018. Tällä hetkellä päiväkodin tilat ja tontti ovat Vapaakirkon omistuksessa, koska seurakunta myi ne taloudellisten vaikeuksien vuoksi.

Lahdessa jo yli kolme vuosikymmentä toiminut päiväkoti Pääskynpesä taas aloitti uusissa tiloissa vuonna 2019. Tässäkin kyseessä oli vapaaseurakunnalta merkittävä ponnistus, sillä seurakunnan vanhan kirkkorakennuksen myynnistä saadut rahat sijoitettiin päiväkodin rakentamiseen. Seurakunnan monet toiminnot partiosta pienryhmiin kylläkin hyödyntävät uusia päiväkotitiloja ilta-aikaan, mutta esimerkiksi jumalanpalveluksiin kokoonnutaan vuokratiloihin.

– Se on mielestäni järkevää rahankäyttöä ja palvelee hyvin seurakunnan tarpeita, seurakunnanjohtaja Henry Elfving kommentoi tuolloin.

 

Lapsityö jatkuu pienemmässä mittakaavassa

Kouvolan ryhmäperhepäiväkodin perustaminen tarkoittaa vapaaseurakunnan kannalta sitä, että lapsityön panostus siirtyy päivähoitoon. Sanna Kurki toimii itse 60-prosenttisena lapsityöntekijänä seurakunnassa ja siirtyy Pikkutaimiin maaliskuussa.

Kurki myöntää, että muutos on seurakunnalle iso, mutta resursseja ei riitä sekä päivähoitoon että lapsityön säilyttämiseen entisellään.

– Meillä on kuitenkin hyvä tiimi vapaaehtoisia vastuunkantajia vetämässä pyhäkouluja, ja heidän kanssaan on pyhäkoulutyötä tarkoitus jatkaa ryhmäperhepäiväkodin alun jälkeenkin, Kurki sanoo.

– Ajattelen, että pyhäkoulutyön on jatkuttava ja perheet on edelleen huomioitava jumalanpalveluselämässä, mikäli haluamme tavoittaa heitä seurakuntamme yhteyteen.