Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Vantaan Pyhän Laurin kirkko on kenties Suomen suosituin vihkikirkko

 

Vantaan Pyhän Laurin kirkko. Kuva: Esko Jämsä.

Suomen todennäköisesti suosituimmassa vihkikirkossa vihitään tai siunataan avioliittoon 76 paria kesä – elokuun aikana. Hääsesonki jatkuu syksyyn asti.

Evankelis-luterilaisen kirkon evl.fi -sivustolla julkaistun tiedotteen mukaan seurakuntien tuomiokirkot ovat pääsääntöisesti suosituimpia vihkikirkkoja. Poikkeuksia kuitenkin löytyy, kuten Helsingin Vanha kirkko, jossa vihitään tai siunataan kesäkuukausina 60 pariskuntaa. Helsingin Tuomiokirkossa järjestetään samana ajanjaksona 50 vihki- tai siunaustoimitusta.

Vantaan Pyhän Laurin kirkko on Tikkurilan seurakunnan ja ruotsinkielisen Vanda svenska församlingin pääkirkko. Tikkurilan seurakunnan tiedottaja Katriina Harviainen teki joitakin vuosia sitten kyselyn muutamille isoimmille kaupungeille. Jo silloin Vantaan Pyhän Laurin kirkko tuntui olevan suosituin vihkikirkko. Heinäkuu ja erityisesti elokuu ovat olleet suosituimpia hääkuukausia hänen mukaansa jo ainakin kymmenen vuoden ajan. Juhannuksena Pyhän Laurin kirkossa ei ole yhtään vihkimistä.

SEKL neliöb. 13.-16.6.

– Vuodesta 2008 alkaen kesäkuukausien vihkimisten määrä on vaihdellut Pyhän Laurin kirkossa 130 ja 60 välillä. Keskiarvo on ollut reilut 80 vihkimistä kesässä. Koko luterilaisessa kirkossa kirkkohäiden trendi on ollut Suomessa laskeva, Harviainen muistuttaa.

Lauantai on edelleen suosituin vihkipäivä. Katriina Harviainen kertoo, että tulevan kesän vihkimisistä 67 on lauantaina, seitsemän perjantaina ja kaksi muuna arkipäivänä. Kaikki vihkiajat ovat kuitenkin varattuja ainoastaan lauantaille 4.8. ja 18.8. Erikoiset numeroparit vaikuttavat vihkipäivien suosioon. Tämän kesän ylivoimaisesti suosituin yksittäinen hääpäivä onkin sekä Harviaisen että kirkon tiedotteen mukaan lauantai 18.8.

2000-luvulla alkanut suuntaus on, että kesähäät siirtyvät myöhäisempään ajankohtaan. Useissa seurakunnissa tämä tarkoittaa, että vilkkain hääsesonki ajoittuu heinä- ja syyskuun välille. Harviainen tuo esiin, että hääsesonki jatkuu Vantaallakin vilkkaana 21.9. järjestettävään Hääyö-tapahtumaan asti, minne parit voivat tulla vihittäviksi ilman ennakkovarausta. Vantaan ja samalla koko Suomen ensimmäinen Hääyö järjestettiin vuonna 2009.

Pyhän Laurin kirkon suosioon vaikuttaa Katriina Harviaisen mielestä kirkon kauneus. Sen vanhimmat osat ovat peräisin 1450-luvulta.

– Kirkko on viehättävä sekoitus keskiaikaista ja uusgoottilaista tyyliä. Myös kirkon ympäristö pappilan puutarhoineen ja poikkeuksellisen hyvin säilyneine kirkonkylineen on ihastuttava. Muut Vantaan kirkot ovat moderneja, joten Pyhän Laurin kirkko on Vantaalla ainoa vaihtoehto niille, jotka pitävät perinteisestä kirkkotyylistä.