Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Valtiopäivien avajaisjumalanpalvelus kerää väkeä Helsingin tuomiokirkkoon

 

Kuva: Kirkon kuvapankki/ Aarne Ormio

Valtiopäivien ekumeenista avajaisjumalanpalvelusta vietetään tänään keskiviikkona kello 12 Helsingin tuomiokirkossa.

Jumalanpalveluksessa saarnaa Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma. Liturgeina toimivat pastorit Riina Storhammar ja Fred Lindström. Jumalanpalveluksessa avustavat ortodoksisen kirkon metropoliitta Elia, katolisen kirkon yleisvikaari Raimo Goyarrola sekä vapaiden suuntien edustajana toiminnanjohtaja Esko Matikainen Suomen Helluntaikirkosta. Tekstinlukijana avustaa eduskunnan puhemies. Musiikista vastaavat urkurina Harri Viitanen ja kanttorina Inka Kinnunen. Jumalanpalveluksessa laulaa Lumen Valo -kuoro.

Työkausi aloitetaan Jumalan kasvojen edessä

Helsingin tuomiokirkon pääsuntio Petri Oittinen kertoo valtiopäivien avajaisjumalanpalvelusten olleen ekumeenisia viimeiset kaksikymmentä vuotta. Oittinen kertoo kokevansa itse valtiopäivien avajaisjumalanpalvelukset todella tärkeiksi ja merkittäviksi:

KRS Krito 10.-23.6.

– On erittäin tärkeää, että valtiojohto ja parlamentti kokoontuu aloittamaan työkautta Jumalan kasvojen eteen. He tulevat kulkueena ja piispakunta saarnaa ja levittää Jumalan Sanaa. Mielestäni se on aivan suurenmoista. Tämä on aina todella motivoivaa ja herättää halun valmistella ja tehdä jumalanpalveluksesta niin hyvän, kuin mahdollista.

Ekumeenisen jumalanpalveluksen valmistelu vaatii paljon työtä ja suunnittelua. Valmistelua ohjaa valtiollisten jumalanpalvelusten valmistelun ja toteutuksen ohjeet. Oittisen vastuulla on avajaisjumalanpalvelusten valmistelun liikkelle laittaminen ja aloittaminen. Ensimmäiseen suunnittelukokoukseen kokoonnutaan jo elokuussa itsenäisyyspäivää ajatellen ja valtiopäivien avajaisjumalanpalveluksia varten kokoonnutaan viimeistään marraskuussa. Siitä eteenpäin eri vastuutehtävissä palvelevat henkilöt hoitavat kukin oman osuutensa.

Valtiopäivien avajaisjumalanpalvelukseen on lähetetty kutsuja, mutta myös kutsutta saavat seurakuntalaiset osallistua. Heidän toivotaan tulevan paikalle 11:10-11:30 välisenä aikana, ja istumapaikkoja on sivuparvilla. Sisään pääsee pohjois- ja eteläovista. 

Jumalanpalveluksessa kerättävä kolehti kannetaan Yhteisvastuukeräykselle, jonka kotimaisena kohteena on tänä vuonna Suurella sydämellä -vapaaehtoistoiminta.