Kirkko: Kirkon jumalanpalvelusbarometrin 2023 karu tulos: Vain 41 prosenttia papeista pitää jumalanpalvelusta erittäin tärkeänä

Vaino ja vaikeudet yltyvät – onko edessä maailmanloppu? Marttyyrien Äänen toiminnanjohtaja vastaa

 

Islamista kääntyneitä kristittyjä että kristittyihin perheisiin syntyneitä pakistanilaisia vainoavat heidän lähiympäristönsä asukkaat, islamilaiset ääriryhmät sekä yksittäiset äärimuslimit ja viranomaiset. Viime viikolla Punjabin osavaltion alueella 22 kirkkoa joutui tuhopolton kohteeksi.

Sotia, nälänhätää, luonnonkatastrofeja ja kristittyjen vainoa. Tekninen valmius pian koko maailman kattavaan valvontaan. Hannu Lahtinen on pannut merkille, että Raamatun ennustukset maailmanlopusta ja uutisotsikot muistuttavat nyt toisiaan.

Marttyyrien Ääni -järjestön toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen on juuri keskustellut pakistanilaisen pastorin kanssa. Maata ovat piinanneet rajut tulvat. Viime viikolla usean tuhannen miehen joukkio hyökkäsi Jaranwalan kaupungissa kristittyjen kimppuun ja poltti kirkkoja ja Raamattuja.

Myös BBC:n uutisoima tapaus sai alkunsa väitteestä, että kristityt olisivat repineet irti kaksi sivua Koraanista. Sellainen on Pakistanin lain mukaan jumalanpilkkaa. Tekaistuista jumalanpilkkasyytteistä on langetettu Pakistanissa kuolemantuomioita, mutta toistaiseksi niitä ei ole pantu täytäntöön. Kiihtyneiden väkijoukkojen suorittamat lynkkaukset ovat sen sijaan yleisiä.

Sansa Neliöb. 11.9.-10.10. MJa

– Pakistanilainen kristitty kysyi minulta, miksi täällä on niin paljon julmuutta. Mieleeni nousivat Jeesuksen sanat: ”Jos maailma vihaa teitä, muistakaa, että ennen teitä se on vihannut minua.”

Hannu Lahtinen on haastatellut monia vainottuja, jotka ovat joutuneet kristillisen vakaumuksensa vuoksi väkivallan kohteeksi Sudanissa, Somaliassa tai Pohjois-Nigeriassa. Kuva: Samuel Runolinna

Hiljaisuus on rikottava

Hannu Lahtinen on seurannut kristittyihin kohdistuvaa vihaa pitkään. Hän on toiminut lähetystyöntekijänä Lähi-idässä ja Fidan muslimityön koordinaattorina. Tällä hetkellä hän johtaa Marttyyrien Ääni -yhdistystä, joka auttaa vainon kohteeksi joutuvia kristittyjä ja seurakuntia eri puolilla maailmaa.

Lahtisen mukaan kristittyjen olot ovat tänä vuonna heikentyneet Pakistanin lisäksi ainakin Intiassa, Iranissa, Kiinassa ja monissa Länsi-Afrikan valtioissa.

Uhri piti toisessa kädessään irti viillettyä kättä, josta veri valui maahan.

– Afrikassa jihadistinen väkivalta kiihtyy ja leviää. Suomessa kuulemme vain kaikkein pahimmista iskuista, emmekä aina niistäkään. Islamistinen terrori on monimutkainen ja raskas aihe, ja Afrikka on kaukana. Hiljaisuus on ymmärrettävää, mutta haluan rikkoa sen, Lahtinen sanoo.

Samaan aikaan, kun kristittyjen vainot lisääntyvät, kääntyneiden salaisia seurakuntia syntyy kaikkein haastavimpiinkin paikkoihin. Uusia kristittyjen ryhmiä on syntynyt esimerkiksi Somaliaan, Sudaniin ja Pohjois-Nigeriaan.

– Kristuksen maailmanlaaja seurakunta on yksi ruumis. Kun yksi jäsen kärsii tai iloitsee, muut kärsivät ja iloitsevat sen kanssa.

Sielunvihollisen loppu lähenee

Tuntuuko Hannu Lahtisesta Raamattua lukiessa siltä, että ilmassa ovat maailmanlopun merkit?

– Tarkat ja pieleen menneet ennustukset ovat tehneet minut araksi puhumaan aiheesta. Ei ole meidän aikamme tietää aikoja eikä hetkiä. Jeesus kuitenkin kehottaa seuraajiaan olemaan valmiina ja valvomaan.

On yksi merkki, joka on Uudessa testamentissa ilmaistu tarkkaan, Lahtinen lisää. Hän kääntää Raamatustaan esille Matteuksen evankeliumin luvun 24 ja lukee: ”Tämä valtakunnan evankeliumi julistetaan kaikkialle maailmaan, kaikille kansoille todistukseksi, ja sitten tulee loppu.”

– Siellä, missä saavuttamattomille kansoille viedään evankeliumia, on myös vainoa. Sielunvihollinen tietää, että hänen aikansa loppuu, kun ilosanoma on julistettu kaikille kansanryhmille ja kielille.

Pahuudella on rajat

Hannu Lahtisen työhön kuuluu ottaa ensimmäisten joukossa vastaan uutisia tappamisista, pahoinpitelyistä ja raiskauksista. Viime viikolla hän katseli videokuvaa nuorestamiehestä, jolta oli juuri hakattu käsi irti. Nigerialainen uhri piti toisessa kädessään irti viillettyä kättä, josta veri valui maahan.

– Jumalan kello käy. Hän asettaa pahuudelle rajat. Auttakoon hän minua käyttämään aikani ja uskonnonvapauteni oikein. Vielä on päivä, jolloin voimme tehdä työtä.

”Toivon ja rukoilen, että ilmastokatastrofi, moraalinen kaaos ja tapahtumat Venäjällä saisivat ihmiset kuuntelemaan.”

Lahtinen on miettinyt viime aikoina Noaa ja tämän rakentamaa arkkia. Ihmiset nauroivat ja ohittivat sekä Jumalan lain että armon. Arkin ovi oli kuitenkin auki.

– Se oli auki siihen asti, että Jumala sulki sen. Armon ovi on vielä auki, nyt on kutsuttava ihmisiä pelastuksen arkkiin. Toivon ja rukoilen, että ilmastokatastrofi, moraalinen kaaos ja tapahtumat Venäjällä saisivat ihmiset kuuntelemaan.

Hannu Lahtinen muistuttaa, että Jumalan lapsen ei tarvitse jäädä pelkoon eikä ahdistukseen.

– Jeesus muistutti maailman lopun merkkien keskellä ahdistuneille, että he saavat nostaa päänsä, sillä heidän vapautuksensa on lähellä. Jumalan Karitsa on voittaja joka päivä.

Poliisi pidättäi Itä-Pakistanin Jaranwalan kaupungista alkunsa saaneiden levottomuuksien jälkeen yli sata ihmistä, joita epäillään kirkkojen ja kristittyjen talojen tuhoamisesta, Uutistoimisto AFP:n mukaan rakennusten ohella tuhoiskuissa poltettiin tuhansia Raamattuja. Kuvassa palanut urdunkielinen Raamattu. Kuva: Open Doors