Kirkko: Kirkon jumalanpalvelusbarometrin 2023 karu tulos: Vain 41 prosenttia papeista pitää jumalanpalvelusta erittäin tärkeänä

Vaikka islam on vahvistunut, kristinusko kiinnostaa Turkissa

 
Istanbul

Turkissa on yhä vaikeampaa tunnustaa olevansa kristitty. Kuva Istanbulista: Shutterstock.

Konservatiivinen islam on vahvistunut Turkissa ja ajanut kristityt ahtaalle. Silti maassa toimii kirkkoja ja rukousryhmiä, ja siellä voi lähettää kristillisiä ohjelmia.

– Kuuntelen kristillistä Toivoa naisille -radio-ohjelmaa töissä. Kerran ohjelmassa kehotettiin luottamaan Jumalaan vaikeina hetkinä. Aloin itkeä. Myöhemmin rukoilin, että saisin Jumalalta voimia. En halua olla ongelmissani yksin, 26-vuotias kuuntelija kertoo.

Moni kristitty ei halua tai uskalla tunnustaa uskoaan. Myös Turkin Toivoa naisille -työn koordinaattori haluaa pysyä nimettömänä oman turvallisuutensa takia.

Perheniemi neliöb. vkot 39-40. MJa

– Tilanne oli pari vuosikymmentä sitten toinen. Silloin ei ollut vaikeaa kertoa kristillisestä uskostaan ja keskustella siitä avoimesti, hän sanoo.

Toivoa naisille -ohjelma käsittelee sekä arjen asioita että hengellisiä kysymyksiä. Ohjelmia lähetetään 76 kielellä eri puolilla maailmaa, osana medialähetysjärjestö TWR:n työtä. TWR:n kumppani Suomessa on Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa. Suomalaiset tukevat ohjelmia yhdeksällä kielellä, joista turkki on yksi.

Muslimit kysyvät kristinuskosta ja Jeesuksesta

Vaikeasta tilanteesta huolimatta kristinusko kiinnostaa Turkissa.

– Viimeisen kolmen kuukauden aikana tietoomme on tullut, että 11 ihmistä on kääntynyt kristilliseen uskoon kuunneltuaan ohjelmaamme. He tekivät ratkaisun yksin ja ottivat sitten meihin yhteyttä, koska halusivat kertoa asiasta jollekin, sanoo Turkin Toivoa naisille -työn koordinaattori.

Hän pyytää kristittyjä rukoilemaan, että ratkaisun tehneet löytäisivät turvallisen seurakuntayhteyden.

Toivoa naisille -ohjelmaan tuli kolmen kuukauden aikana 57 yhteydenottoa, joissa esitettiin kysymyksiä kristinuskosta ja Jeesuksesta. Kysyjät eivät olleet kristittyjä.

– Joskus ihmiset soittavat siksi, että he ovat pettyneet islamiin ja etsivät jotain muuta. Kehotamme heitä lukemaan Raamattua, sillä haluamme, että uskonratkaisu on harkittu ja pysyvä, koordinaattori sanoo.

Liisa Heinänen

 
Sansa artikkeliban. 8.9.- MJa