Vähävaraisten avustustyö on jokaisen velvollisuus

 

Heikki Hursti toimii Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyö ry. –avustusjärjestön toiminnanjohtajana. Hurstinapu jakaa ruokaa ja vaatteita ilmaiseksi niitä tarvitseville vähävaraisille Helsingin Sörnäisissä.

Vähävaraisten auttaminen on kiireistä mutta palkitsevaa. Firmoilta lahjoituksena saatuja tavarakuormia täytyy hakea ja purkaa, tavarat on järjesteltävä ja asetettava esille valmiiksi, samoin ruokaa on valmistettava ja jaettava. Hurstin jakopisteellä, osoitteessa Helsinginkatu 19, jakoa järjestetään kolmesti viikossa. Maanantaisin jaetaan vaatteita ja vähän ruokaa, keskiviikkona ja perjantaina keskitytään enemmän ruokaan. Muina päivinä sitten järjestellään ja hoidetaan kuormia. Tekemistä tuntuu riittävän jokaiselle vapaaehtoiselle.

Millaisia ihmisiä leipäjonoissa saa kohdata?

Ruokajonot ovat pitkiä ja jonottamista riittää. Yhdellä hakukerralla paikalla voi käydä jopa 2700 avuntarvitsijaa! Millaiset ihmiset leipäjonoon sitten hakeutuvat? Tavalliset ihmiset. Kaikkia yhdistävä tekijä on, että rahat eivät vain riitä normaaliin elämiseen. Roomalaiskirjeen jakeesta 16 voimme löytää ohjeen, joka antaa vinkkejä niin näiden, kuin kaikkien muidenkin ihmisten, kohtaamiseen: ”Älkää pitäkö itseänne muita parempina, vaan asettukaa vähäosaisten rinnalle.”

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Millaisille arvoille työ perustuu?

Hurstinapu on kristillinen järjestö, joka perustuu Raamatusta kumpuaville arvoille lähimmäisenrakkaudesta. Kristittyinä saamme luottaa Raamattuun tässäkin asiassa. Evankeliumeista (esimerkiksi Mark. 12:30-31) saamme lukea Jeesuksen kehotuksen lähimmäisen rakastamiseen: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimallasi. Toinen on tämä: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Näitä suurempaa käskyä ei ole.” Hursti kuitenkin painottaa auttamistyön olevan ihan jokaisen ihmisen velvollisuus, maailmakatsomuksesta riippumatta.

Miten minä voin auttaa?

Auttaakseen ei tarvitse olla mitään alan koulutusta tai erityisosaamista. Tämä työ on sellaista, mitä oppii tekemään vain käytännössä itse harjoitellen ja kokeillen. Joskus hygieniapassi voi olla tarpeen hankkia ruuan käsittelyä varten, mutta tehtäviä on monenlaisia.

Teksti Susanna Leppälä  Kuva Unsplash/Simon Shim

Lue juttu kokonaisuudessaan osoitteesta Nuotta.com!