UUT: Jehovan todistajien käytännöistä seuraa vakavia terveysongelmia

 

Uskontojen uhrien tuki ry (UUT) esittää perjantaina julkaistussa selvityksessä, että Jehovan todistajien oikeuskomiteat ja karttamisrangaistukset aiheuttavat vakavia terveysongelmia. Selvityksessä pyydetään oikeusministeriä selvittämään, kuinka ongelmaan voitaisiin puuttua. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

UUT julkaisi perjantaina selvityksen Jehovan todistajien oikeuskomiteoista ja karttamisrangaistuksista. Selvitystä varten on haastateltu 18 entistä Jehovan todistajaa, joista osa on toiminut itse oikeuskomitean jäsenenä.

Oikeuskomitea kostuu kolmesta seurakunnan vanhimmasta, jonka kuultavaksi joutuu Jehovan todistaja, jota epäillään syyllistyneen vakavana pidettyyn syntiin. Selvityksen mukaan vanhimmat kuulustelevat jäsentä yksityiskohtaisesti erittäin arkaluontoisista asioista, kuten seksielämästä. Mikäli kuulusteltava osoittautuu katumattomaksi synnintekijäksi, hänet voidaan erottaa Jehovan todistajista.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Jehovan todistajista erotettuihin ei liikkeen jäsenellä saa olla kontakteja. Myös luopioperheenjäseneen on katkaistava välit, ellei tämä satu asumaan samassa talossa. Kun erottamiseen voi johtaa seurakunnan opetuksen kyseenalaistaminen ja erottamisen panoksena voi olla koko sosiaalisen verkoston katkeaminen, ei Jehovan todistajalla ole todellista mielipiteen-, sanan- ja uskonnonvapautta, selvitys katsoo.

UUT:n haastateltavat kokivat oikeuskomitean istunnot hyvin ahdistaviksi. Moni hautoi jopa itsetuhoisia ajatuksia. ”On vaikeaa kuvitella tilannetta, missä voitaisiin tehdä vielä enemmän tuhoa henkisesti kuin mitä oikeuskomiteoissa tehdään”, eräs haastateltava kertoo.

Selvityksessä pyydetään oikeusministeriä selvittämään, miten ongelmaan voitaisiin puuttua. ”Yksi mahdollisuus kannustaa Jehovan todistajia ihmisoikeuksien kunnioittamiseen olisi vaatia Jehovan todistajien järjestöä korvaamaan entisten Jehovan todistajien terveydehoidon kustannuksia. Myös itsemurhan tehneiden omaisille voitaisiin vaatia korvauksia uskonyhteisöltä, jos voidaan osoitaa, että se on toiminnallaan todennäköisesti vaikuttanut asiaan esimerkiksi vaatimalla uhrin läheisiä karttamaan häntä”, selvitys esittää.

UUT:n selvitykseen voi tutustua tästä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie