Uusi Suomi: Mies halusi rukoilla työajalla – insinöörin paikka jäi saamatta

 

Ilmoitus rukoushetken tarpeesta vei helsinkiläismieheltä työpaikan sivu suun – oikeus piti tapausta työsyrjintänä.

Helsingin kaupungilta työpaikkaa hakeneelle miehelle ilmoitettiin työhaastattelujen jälkeen hänen saavan hakemansa insinöörin paikan. Työsopimus jätettiin kuitenkin tekemättä, kun mies kertoi tarvitsevansa työpäivän aikana rukoushetken.

Uusi Suomi -verkkolehti kertoo miehen hakeneen insinöörin työpaikkaa Helsingin kaupungilta vuoden 2016 lopussa. Työhaastattelujen jälkeen miehelle oli ilmoitettu, että hän oli tullut valituksi tehtävään.

Valinnan jälkeen mies kertoi tarvitsevansa työpäivän aikana uskontoonsa kuuluvia rukoushetkiä varten vapaata perjantaisin tunnin ja muina päivinä noin viisi minuuttia.

Tässä vaiheessa työn tarjoaja ilmoitti miehelle, ettei työsopimusta tehdäkään. Käänteen jälkeen mies vei tapauksen oikeuteen.

Uusi Suomi uutisoi Helsingin käräjäoikeuden antaneen rekrytointivastuussa olleelle toimitusjohtajalle sakkorangaistuksen työsyrjinnästä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Käräjäoikeus katsoi, että miehen työsopimuksen allekirjoittamatta jättämiseen johtaneet tapahtumat olivat saaneet alkunsa siitä, että mies oli kertonut uskonnosta johtuvasta tarpeestaan rukoushetkiin. Oikeus tulkitsi, että mies oli siten asetettu epäedulliseen asemaan uskontonsa vuoksi.

Käräjäoikeus huomautti, ettei työnantajalla ole ehdotonta velvollisuutta rukoushetkien järjestämiseen, mutta rukoushetket olisivat sen mukaan olleet toteutettavissa muun muassa ruokataukojen avulla.

Helsingin kaupunki on vuonna 2015 antanut ohjeen, jonka mukaan taukojen pitäminen on pyrittävä järjestämään siten, että henkilöllä on tarvittaessa mahdollisuus uskontonsa harjoittamiseen.

 

Aiheet