Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Uusi käännös julkaistu Martti Lutherin kirjeestä: ”Saako kristitty paeta hengenvaarallista kulkutautia”

 

Martti Lutherin kirje: ”Saako kristitty paeta hengenvaarallista kulkutautia” on jälleen ajankohtainen. Kuva: Sari Savela

Lauantaina 21. maaliskuuta julkaistiin käännös aiemmin suomentamattomasta reformaattori Martti Lutherin tekstistä. Teksti on kirje, jossa Martti Luther käsittelee kysymystä kristityn oikeasta toimimisesta kulkutautien keskellä.

Heinäkuussa vuonna 1527 Wittenbergiin saapui rutto. Monet lähtivät kaupungista, mutta Martti Luther jäi. Ruton vaivaamasta kaupungista Luther kirjoitti kirjeen, joka on kirjeen suomentajien, Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen työntekijöiden dosentti Erkki Koskenniemen, Augustinus-tutkija ja teologian tohtori Timon Nisulan ja pastori Pasi Palmun mukaan yllättävän ajankohtainen juuri tänään, alkuvuonna 2020.

”Kun rutto tuli kaupunkiin, hän [Luther] kuitenkin eli niin kuin hän opetti, jäi kaupunkiin ja majoitti tartunnan saaneita omaan kotiinsa. Muutamien hän kirjoittaa kuolleen hänen käsivarsilleen. Luther jatkoi myös normaalisti opetustointaan. Kuulijoita hänellä oli paikalla vain kourallinen, koska valtaosa opiskelijoista oli jättänyt kaupungin. Luennoilla oli lähes aina mukana seurakunnan paimen, Wittenbergin kappalainen Georg Rörer, joka muina aikoina vieraili sairasvuoteiden äärellä, saattoi ihmisiä rajan yli ja siunasi heitä haudan lepoon. Tauti tarttui myös hänen raskaana olevaan vaimoonsa, joka menehtyi ruttoon”, kirjeen suomentajat kuvaavat Lutherin toimimista kulkutaudin keskellä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

”Lutherin mukaan Jumala on antanut ihmiselle järjen, ja siksi hän tekee viisaasti paetessaan vaaraa ja kuolemaa. Tavallinen kristitty on vapaa lähtemään kaupungista, mutta ei pastori, lääkäri, pormestari eikä kukaan yhteiskunnassa vastuuta kantava. Yksikään kristitty ei saa hylätä niitä, joista hänet on asetettu vastuuseen, olivatpa he sitten sairaita seurakuntalaisia, omia lapsia tai vanhuksia tai naapureita.”

Kirjeen suomentajat Erkki Koskenniemi, Timo Nisula ja Pasi Palmu omistavat käännöksen niille kotihoitajille, sairaanhoitajille, lääkäreille ja seurakuntien työntekijöille, jotka vuonna 2020 asettavat itsensä alttiiksi palvellessaan koronavirukseen sairastuneita.

Koko käännöksen löydät osoitteesta https://www.sley.fi/saako-kristitty-paeta-hengenvaarallista-kulkutautia