Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Uushenkisyydestä kristityiksi kääntyneet tarvitsevat tukea – ”Kahleet ovat tiukassa” 

 

Helsingin Saalemin vertaistukiryhmä käynnistyi yhden uushenkisyydestä uskoon tulleen aloitteesta.– Aluksi ryhmä kokoontui viikoittain, mutta tämän vuoden alusta sovimme sen jatkuvan kerran kuussa, Tanja Närhi kertoo.(Shutterstock) 

Kurssien, hoitojen ja menetelmien maailma vetää puoleensa, ja se näyttäytyy tienä vapauteen.

Uskontotieteilijöiden mukaan kristinuskon kaltaiset institutionaaliset uskonnot ovat menettäneet suosiotaan mutta sen sijaan uushenkisyys on kasvussa. Toisaalta erityisesti sosiaalisessa mediassa näkyy uusi ilmiö: uushenkisyyden harjoittajien kääntyminen kristityiksi. 

Ilmiö on havaittu myös Helsingin Saalem-seurakunnassa, jossa perustettiin vuosi sitten syksyllä vertaistukiryhmä uushenkisyydestä uskoon tulleille. Yksi ryhmän vetäjistä on teologi ja IK-opiston Helsingin kampuksen vastaava opettaja Tanja Närhi. 

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Moni uskoon tulleista on kertonut uushenkisyydessä vetäneen puoleensa sen tarjoama kaunis maailmankuva: lupaukset parantumisesta, ihmisenä kehittymisestä ”sydäntietoisuuteen” heräämisen kautta, yhteyden löytymisestä korkeimpiin voimiin ja mahdollisuudesta tehdä hyvää niin sanottuna valotyöntekijänä, joka auttaa muita löytämään omat jumalalliset voimansa, Närhi avaa hengellisen etsinnän taustoja. 

 

Moni on kokenut myös seksuaalista hyväksikäyttöä. 

 

Toiseksi uushenkisyyden suosion syyksi Närhi näkee sen tarjoaman valinnanvapauden. Myös Jeesus toivotetaan tervetulleeksi mukaan palettiin, johon kuuluu mitä moninaisempia rituaaleja, kuten joogaa, meditaatiota, astraalimatkoja, shamanismia, enkelioppaita, tarot-kortteja sekä reiki- ja energiahoitoja. 

– Uushenkisyydessä ei ole auktoriteetteja, vaan jokainen saa valita sen, mikä resonoi itselle. Sisäinen resonointi nähdään merkkinä siitä, että ollaan oikealla tiellä. 

Kuitenkin moni on huomannut vähän ajan päästä, että samat ongelmat ovat elämässä edelleen. 

– Mutta aina on tarjolla uusia kursseja, menetelmiä ja hoitoja, jotka näyttävät olevan tie vapauteen ja korkeammalle henkiselle tasolle, teologi kertoo. 

Usein kyse on maksullisista kursseista, joten valaistumisen tavoittelu on saattanut viedä rahat – joillakuilla jopa perheen ja työn, kun uusi elämäntapa on imaissut mukaansa. 

– Moni on kokenut uushenkisyyden parissa myös seksuaalista hyväksikäyttöä ”seksuaalisen vapautumisen” nimissä.

 

Toisaalta juuri loputtomat mahdollisuudet ja itsensä parantelun kierre ovat asioita, jotka ovat saaneet uushenkisyyden harjoittajat uupumaan ja kyseenalaistamaan maailmankatsomuksensa. 

Närhin kokemuksen mukaan uushenkisyyden vaarallisin puoli, henkimaailman todellisuus, on usein valjennut kuitenkin vasta uskoontulon yhteydessä. 

– Monet ovat kokeneet voimakasta demonista häirintää, painajaisia ja esimerkiksi vaikeuksia keskittyä lukemaan Raamattua. Joillekuille kohtaaminen pahan kanssa on aiheuttanut psykoottisia oireita, Närhi luettelee. 

– Myös tukiryhmässä monet ovat tunnistaneet kärsivänsä henkivaltasidoksista ja toivoneet niihin apua. 

 

Saalemissa onkin tiedostettu paitsi tarve vertaistukiryhmille myös eksorkismin eli pahoista hengistä vapauttamisen käytänteille. 

– Uushenkisyydessä saatetaan tietoisestikin kutsua sisään henkiä, joten kahleet ovat tiukassa. Itse näen tärkeäksi sen, että kahleiden juuret selvitetään ja niistä irtisanoudutaan. 

Tanja Närhi on palvellut rukouksessa monia Saalemin tukiryhmässämme käyneitä naisia. 

– On ollut tosi rohkaisevaa nähdä sitä muutosta ja kasvua, jota Jumala on heissä tehnyt. Moni ryhmässä käyneistä on nyt käynyt kasteella ja löytänyt oman kotiseurakunnan. 

 

Kuinka saavuttaa etsijöitä? 

Helsingin Saalem-seurakunta on mukana Hengen uudistus kirkossamme ry:n ja Healing Rooms Finlandin järjestämässä Henkisyyden aika -seminaarissa 13. huhtikuuta Munkkiniemen kirkossa. 

Seminaarissa pohditaan, mistä uushenkisyydessä on kyse, miten aikamme henkiset etsijät tulisi kohdata ja miten seurakunnat voisivat vastata ihmisten etsintään. Tietämystään ja kokemuksiaan jakavat muun muassa uskontotieteilijä Jussi Sohlberg, uushenkisyystyötä Kanadassa tehnyt Jari Koivu sekä useat uushenkisyydestä kristityiksi kääntyneet. 

– Nyt jos koskaan kristittyjen tulisi herätä aiheen äärellä, koska etsijöitä on paljon. Jos seurakunnat eivät tarjoa näille etsijöille voimallista evankeliumia, he hakevat vastaukset muualta, Healing Rooms Finlandin toiminnanjohtaja Markku Laitinen painottaa. 

Laitinen on havainnut erityisesti uushenkisyystapahtumissa työskennellessään, että elämme keskellä lähetyskenttää. 

– Olemme huomanneet, että kun ihminen kohdataan hänen taakoissaan ja hän saa kokea Jumalan rakkautta, hän haluaa tutustua Jeesukseen lisää. 

Tapahtumissa onkin saatu rukoilla lukemattomien ihmisten puolesta sekä ohjata heitä Jeesuksen yhteyteen ja seurakuntiin. 

– Opetuslapseus lähtee siitä, että uskoon tullut saa edes yhden kristityn ystävän. Rinnalla kulkijoille sekä etsijäystävällisille pienryhmille ja seurakunnille olisikin iso tilaus. 

 

Lisätietoa osoitteesta: hengenuudistus.fi/henkisyydenaika. 

 

Aiheet