Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Uuden lastensairaalan kappelin kirkkotekstiilit ovat syntyneet Aalto-yliopiston opinnäytetyönä

 

Kuva: Eeva Suorlahti

Helsingin Uuden lastensairaalan kappelin uudet kirkkotekstiilit välittävät lohtua kappelin käyttäjille. Lapset on otettu erityisesti huomioon suunnittelussa.

Helsingin Uuden lastensairaalan kappelin uudet kirkkotekstiilit välittävät lohtua kappelin käyttäjille. Lapset on otettu erityisesti huomioon suunnittelussa. Aalto-yliopiston opinnäytetyönä syntynyt tekstiilikokoelma edustaa kuva-aiheiltaan tämän päivän kirkkotekstiilejä, joissa yhdistyvät sekä modernit vaikutteet että vahva perinne.

Kirkkotekstiilit ovat Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta valmistuvan Terhi Laineen käsialaa. Tekstiilit on kudottu Lapuan Kankureilla, joka näin halusi tukea Uutta lastensairaalaa. Kappeli vihittiin käyttöön 6.12.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kirkkotekstiilien suunnittelun pääteemana on ollut lohtu

Tekstiilit pyrkivät välittämään lohtua, ilahduttamaan ja tuomaan väriä sairaalan potilaiden, heidän läheistensä sekä sairaalan henkilökunnan elämään. Koko tekstiilikokoelma perustuu ”Kuljen rinnallasi” –nimiseen kuosiin, jonka kuvio rakentuu useista kuva-aiheista.

Kuva-aiheet liittyvät lohdun teemaan ja Suomen luontoon pitäen sisällään myös syvemmän symbolisen merkityksen. Tarkoituksena on, että katsoja voi löytää tekstiileistä ne kuva-aiheet, jotka hänelle sillä hetkellä tuntuvat hyviltä ja sopivilta. Kappelin moninaiset käyttäjät, erityisesti lapset, on otettu huomioon tekstiilien suunnittelussa.

”Yksi kokoelman päätavoitteita oli lapsen perspektiivin korostaminen tilassa. Pienelle lapselle tekstiilit varmasti avautuvat eri tavalla kuin hänen vanhemmalleen”, kertoo Laine.

Lattiatyynyjä. Kuva: Eeva Suorlahti

Tekstiilien suunnittelu oli vaativa tehtävä kappelin poikkeuksellisen käyttäjäkunnan takia. Lisäksi tila on myös tunnustuksettomassa käytössä. Myös suunnittelijan oman visuaalisen ilmeen ja perinteisen kirkkotekstiilitaiteen muodon yhdistäminen toi tehtävään omat haasteensa. Työn tilaaja Kirkkohallitus haki tehtävään nimenomaan nuorta suunnittelijaa, joka toisi vanhaan taidemuotoon raikkaita ideoita.

Kirkkotekstiileissä on perinteisesti tietty sävy ja tyyli, eikä niissä aina ole välttämättä etsitty kovin moderneja ratkaisuja. Laineen tekstiilikokoelma onnistuu paitsi uudistamaan taidemuotoa myös välittämään luonnosta ammennettavaa lohtua”, Kirkkohallituksen johtava asiantuntija Virpi Sipola sanoo.

Valmis tekstiilikokoelma pitää sisällään alttarivaatteen, kalkkiliinan ja stolan neljässä liturgisessa värissä, arkkupeitteen kolmessa koossa sekä 10 lattiatyynyä lapsille.

Kirkon viestintä