Uskonnottomuus yleistyy Yhdysvalloissa – enää alle puolet amerikkalaisista kuuluu johonkin kirkkokuntaan

 

David Wilkersonin perustama seurakunta toimii entisen teatterin tiloissa Times Squarella New Yorkissa.

Uskonnottomuus yleistyy Yhdysvalloissa. Vuonna 2020 enää alle puolet amerikkalaisista oli jonkun kirkon, synagoogan tai moskeijan jäsen, vielä vuosituhannen vaihteessa jäsenyys oli 70 prosentilla amerikkalaisista.

Kirkkoon, synagoogaan tai moskeijaan kuuluminen on vähentynyt tasaisesti viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana Yhdysvalloissa. Vuonna 2020 enää 47 prosenttia amerikkalaisista kertoi kuuluvansa johonkin kolmesta kirkkokunnasta. Keskeisin syy pudotukseen on uskonnottomuuden kasvu, uutisoi Gallup. Itseään uskonnottomina pitävien osuus on kasvanut tasaisesti, viimeisen kolmen vuoden aikana heidän osuutensa on kasvanut 21 prosenttia.

Yhdysvalloissa kirkkoon kuuluminen korreloi selvästi ihmisen iän kanssa. Vanhemmat ikäluokat ovat todennäköisemmin jonkin uskonnollisen yhteisön jäseniä kuin nuoremmat ikäluokat, esimerkiksi ennen vuotta 1946 syntyneistä 66 prosenttia kuului johonkin kirkkokuntaan, kun taas milleniaaleista (vuosina 1981-1996 syntyneet) vain reilu kolmannes (36 %) oli jonkin kirkkokunnan jäsen.

Missiokampanja ilmainen (IRR-TV)

Myös puoluetausta vaikuttaa kirkkoon kuulumiseen. Republikaaneista kaksi kolmesta kuului kirkkoon, kun taas demokraateista kirkkoon kuului alle puolet (46 %). Molemmissa ryhmissä kirkkoon kuuluminen on vähentynyt viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, mutta demokraateilla pudotus on ollut jyrkempää. Vuosituhannen vaihteessa 77 prosenttia republikaaneista ja 71 prosenttia demokraateista kuului kirkkoon.

Kristinusko on edelleen ylivoimaisesti suurin uskonto Yhdysvalloissa ja valtaosa amerikkalaisista pitää itseään kristittyinä. Vuonna 2019 65 prosenttia USA:n väestöstä identifioi itsensä kristityksi Pew tutkimuskeskuksen mukaan. Kristittyjen määrä on kuitenkin pudonnut nopeasti. Vielä vuonna 2009 kristittynä itseään pitävien osuus oli 77 prosenttia Yhdysvaltain väestöstä.

 
Missiokampanja ilmainen (IRR-TV)