Uskonnollisia johtajia ei kutsuta New Yorkin 9/11 muistopäivään

 

Näkymä amerikkalaistalon parvekkeelta Ground Zero -alueelle

Keskustelu New Yorkin syyskuun 11. päivän terrori-iskujen muistopäivän tilaisuuden luonteesta käy kiivaana. Närkästystä on herättänyt kaupungin viranomaisten päätös jättää uskonnolliset johtajat pois kutsuttujen listalta.

Muun muassa New Yorkin entinen apulaispormestari Rudy Washington on hämmästellyt asiaa julkisuudessa.

– Aiommeko todella viettää muistotilaisuuden, jossa ei ole lainkaan rukousta, tämä on hullua, Rudy kommentoi The Wall Street –lehdessä.

New Yorkin kaupungin talon tiedotuksesta käytäntöä perusteltiin sillä, että tilaisuus on suunnattu ennen kaikkea niille perheille, jotka menettivät iskussa läheisensä.

Kaupungin valtuuston jäsen ja pastori Fernando Cabrera on pahoillaan, että uskonnollisten toimijoiden panos iskusta toipumisessa sivuutetaan.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Kirkko on ollut monella tavalla mukana auttamassa ihmisiä toipumaan. Olemme olleet yhtenä pilarina kannattelemassa ihmisiä tilanteessa, jossa he etsivät selitystä järkyttävälle tapahtumalle. Näin valtavassa kriisissä ihmiset ovat hakeneet paljon hengellistä apua, Cabrera kommentoi.

New Yorkin Rabbien johtokunnan varapresidentti Joseph Potasnik puolestaan ymmärtää tilaisuuden järjestäjien päätöksen.

– New Yorkin uskonnollinen kirjo on niin valtava, että kuka päättäisi minkä uskonnon elementit tilaisuudessa saavat näkyä? Entä minkä uskontojen edustajia paikalle kutsuttaisiin? Kun tällaista massiivista tilaisuutta suunnitellaan on pakko huomioida kokonaisuus, mikä on tietysti vaikeaa, Potasnik pohti The Wall Street -lehdessä.

Viime vuonna muistopäivän juhlajärjestelyjä varjosti kiista moskeijan rakentamisesta alueelle. New Yorkin iskuista tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. Iskuissa kuoli yhteensä lähes 3 000 ihmistä, joista yli 2 700 sai surmansa kaksoistorneissa ja niihin lentäneissä koneissa.

 
artikkelibanneri Uusi Tie