Uskonnollinen elämä kiehtoo nuoria amerikkalaisnaisia – nunnien määrä kääntymässä kasvuun?

 

Yhä useampi nuori amerikkalaisnainen pohtii katoliseksi sisareksi ryhtymistä. Kuva: Ane_Hinds/Pixabay

Georgetownin yliopisto tutki amerikkalaista katolisuutta, ja sen kyselyyn vuonna 2017 vastanneista 18–35-vuotiaista 13 prosenttia sanoi harkinneensa katoliseksi sisareksi ryhtymistä.

Verkkolehti Huffington Post kertoi pitkässä artikkelissaan 11. heinäkuuta 2019 siitä, kuinka yhä useampi nuori amerikkalaisnainen kokee kutsumusta uskonnolliseen elämään. Artikkelissa seurataan muutaman nuoren naisen prosessia, jossa he harkitsevat ryhtymistä katoliseksi nunnaksi.

Yhdistelmä on mielenkiintoinen, sillä tutkimusten mukaan milleniaalit (1980-luvun alun ja 1990-luvun puolivälin välillä syntynyt sukupolvi) ovat vähiten uskonnollista ikäluokkaa, ja katolinen kirkko on Yhdysvalloissa eniten jäseniä menettävä kirkko tällä hetkellä.

Perheniemi Neliöb. vko 3-4. MJa

Nunnien määrä on myös laskenut voimakkaasti. Vuonna 1965 Yhdysvalloissa oli 180 000 katolista sisarta. Vuoteen 2010 mennessä luku painui alle 50 000:n. Vuonna 2009 Yhdysvalloissa oli enemmän yli 90-vuotiaita katolisia sisaria kuin alle 60-vuotiaita sisaria.

Aivan viime aikoina on kuitenkin näkynyt merkkejä käänteestä. Georgetownin yliopisto tutki amerikkalaista katolisuutta, ja sen kyselyyn vuonna 2017 vastanneista 18–35-vuotiaista 13 prosenttia sanoi harkinneensa katoliseksi sisareksi ryhtymistä. Se tarkoittaa yli 900 000 nuorta naista. Vaikka vain murto-osa heistä antaisi luostarilupauksen, nunnien määrä todennäköisesti kääntyy kasvuun.

Nuorissa yllättävää konservatiivisuutta

Huffington Postin artikkelin mukaan nunnaksi ryhtymistä harkitsevat nuoret naiset ovat myös taipuvaisempia opilliseen konservatiivisuuteen kuin heidän edeltäjänsä. Ylipäätään ne nuorista, jotka etsivät uskonnollista elämää, ovat kiinnostuneempia jyrkemmistä ja vanhanaikaisemmista uskonnollisuuden muodoista.

Artikkeli viittaa Pew-tutkimuskeskuksen tutkimukseen, jonka mukaan ortodoksijuutalaisuus on tulossa yhä suositummaksi nuorten amerikkalaisten parissa. Enemmistö liberaalimpien juutalaisuuden suuntauksien jäsenistä ovat yli 50-vuotiaita, kun taas ortodoksijuutalaisten enemmistö on alle 40-vuotiaita. Tämä ei johdu pelkästään ortodoksijuutalaisten suuremmista perheistä, vaan siihen käännytään paljon useammin kuin kaksikymmentä vuotta sitten.

Myös liberaalien protestanttisten kirkkojen jäsenet ovat keskimäärin vanhempia kuin konservatiivisten kirkkokuntien jäsenet.

Artikkeli viittaa myös Barna Groupin tekemään tutkimukseen, jonka mukaan Amerikan milleniaaleja kiehtovat enemmän vanhanaikaiset ja klassiset jumalanpalvelusmuodot kuin modernit muodot. Uskonnolliset nuoret uskovat myös vanhempia ikäluokkia todennäköisemmin, että heidän uskonsa on ”ainoa tie ikuiseen elämään”.

 
artikkelibanneri Uusi Tie