”Uskoni on häilynyt” ‒ Ilkka Puhakan epäilyistä ja sydämen painista syntyi radiosarja

 

– Jumalan tahtoon suostumiselle on oma aikansa ja paikkansa. Jos ihminen nousee pohjamudista, ensin on hyvä vaan ottaa vastaan, antautua Jumalan rakkaudelle ja hoitavalle anteeksiannolle. Yhteys Jumalaan, toisin ihmisiin pitää ensin rakentaa. Uskon kypsyessä kasvaa myös kantokyky, sanoo Ilkka Puhakka. Kuinka usko ylipäätään syntyy jonkun sydämessä, on miehelle edelleen täysi mysteeri. Kuva: Ari Koivulahti

Jeesuksen taistelu Getsemanessa on askarruttanut Ilkka Puhakkaa kolmen vuosikymmenen ajan. Aivojen ohella sydämessä käydystä ajatuspainista syntyi radiosarja, joka kuullaan hiljaisella viikolla ja pääsiäisenä.

Ilkka Puhakka on jo lukuisten vuosien ajan intohimoisesti tutkinut ja halunnut ymmärtää Jeesuksen viimeisten päivien kokemuksia ja niihin liittyviä ihmisten tuntemuksia.

Tapahtukoon Sinun tahtosi on Raamatunlause, joka ei ole jättänyt evankelistana kiertävää Ilkka Puhakkaa rauhaan.

Sansa kesäkeräys artikkelin alle

– Uskoni on todellakin välillä häilynyt, olen jossain vaiheessa lähes luopunutkin. Mutta kutsumus on kuitenkin ollut paljon suurempi kuin uskoni.

– Ei siinä välttämättä ollut kyse tapahtumista Getsemanessa, vaan siitä, mitä kaikkea se Jeesuksen kohdalla merkitsi.

Puhakka sanoo vähä vähältä ymmärtäneensä, että pääsiäisen tapahtumissa oli kyse ihmiseksi syntyneen Jumalan Pojan ainutlaatuisen syvästä suostumisesta Isänsä, kaikkivaltiaan Jumalan tahtoon. Sellaiseen, joka ei selkeästi ollut Kristuksen oma tahto ja toive – ero Jumalasta.

Aiheeseen syventymisen seurauksena ja sen hedelmänä on syntynyt ainutlaatuinen opetussarja Kohti kolmatta aamua. Radioilmaisua hyödyntävässä sarjassa käydään läpi paitsi Kristuksen henkilökohtaista kärsimysmatkaa, myös koko maailmanhistorian mullistaneita tapahtumia.

”Uskoni on todellakin välillä häilynyt, olen jossain vaiheessa lähes luopunutkin. Mutta kutsumus on kuitenkin ollut paljon suurempi kuin uskoni.”

Ohjelmasarja kuullaan Radio Deissä pääsiäisviikon aikana, ja kokonaisuudessaan toisena pääsiäispäivänä. Sarja julkaistaan kokonaisuudessaan 15. huhtikuuta myös Radio Dein verkkosivuilla osoitteessa www.radiodei.fi/kohtikolmattaaamua

– Uskon, että monille tulee tässä ihan uusia näköaloja. Yhtenä henkilöhahmona meillä kulkee myös Pietari koko ajan mukana. Ari Tähkäpää, joka on luonut tämän puhuttelevan hahmon, on niin loistava, että hän suorastaan lumoaa kuuntelemaan, kehuu Puhakka Mikkelin hiippakuntasihteerinä työskentelevää moniosaaja-näyttelijä-käsikirjoittaja Ari ”Alppari” Tähkäpäätä.

Kirjoitustyöhön Puhakka sai Tähkäpään ohella apuja vaimoltaan Marjo Puhakalta. Aikaa prosessiin vierähti kokonaisuudessaan kolme vuotta, materiaalia tuotantoon on kertynyt jo yli kolmenkymmenen vuoden ajalta.

Vaikka kyseiset pääsiäisviikon tapahtumat tulivat Puhakalle Raamatusta tutuksi jo nuorena, hän kertoo opetussarjan luomistyön olleen itsellekin valtava ahaa-elämyksien, ilon ja löytämisen riemun tapahtumaketju.

­– Tämä juuri pitää minut hengissä tässä työssä. Että jaksan jatkuvasti löytää uutta Raamatusta, sen päähenkilöstä Jeesuksesta, ja saan vielä iloitakin siitä!

Kohti kolmatta aamua -sarjan lähetysajat Radio Deissä:

Ma 15.4. klo 9 Jeesus saapuu Jerusalemiin

Ti 16.4. klo 9 Pääsiäisateria

Ke 17.4. klo 9 Getsemane

To 18.4. klo 9 Jeesuksen oikeudenkäynti

Pe 19.4. klo 9 Jeesuksen kuolema

La 20.4. klo 20 Ylösnousemus

Su 21.4. klo 20 Pietari ja Jeesus

Ma 22.4. klo 9 alkaen tasatunnein kaikki jaksot uusintana

Koko sarja julkaistaan myös Radio Dein verkkosivuilla osoitteessa www.radiodei.fi/kohtikolmattaaamua maanantaina 15.4.