Uskolla merkitystä USA:n presidentinvaaleissa

 

Rick Santorumilla on nostetta republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi.

Kierrokset Yhdysvaltain presidentinvaaleissa alkavat nousta. Republikaanipuolueella on parhaillaan menossa osavaltiokierros, jossa valitaan puoluekokousedustajat. Nämä puolestaan valitsevat puolueen presidenttiehdokkaan.

Presidenttiehdokkaiden uskonnollisella vakaumuksella on USA:ssa perinteisesti ollut merkitystä. Esimerkiksi Etelä-Carolinan osavaltiossa, jossa republikaaneilla on ensi sunnuntaina esivaali, noin 60 prosenttia äänestäjistä on evankelikaalisia kristittyjä.

Republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivistä johdossa on senaattori Mitt Romney, joka on mormoni. Newt Gingrich ja Rick Santorum ovat molemmat katolisia, Gingrich tosin ”käännynnäinen”.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Mukana ovat edelleen myös presbyteeri Ron Paul ja konservatiivisen ”teekutsuliikkeen” tukema Rick Perry.

Rick Santorumin kannatus on vahvimmin nousussa. Santorum on julkisesti todistanut uskostaan Jeesukseen, mikä USA:n katolisilla poliitikoilla on harvinaista. ”Santorum on sydämeltään evankelikaali”, CBN:n asiantuntija David Brody luonnehtii.

Konservatiivinen evankelikaalinen painotus saattaa kuitenkin aiheuttaa Santorumille kannatuksen laskua katolisten äänestäjien keskuudessa. New Hampshiren vaalissa tämä näkyi selvästi. Santorumia tuki 23 prosenttia evankelikaaleista, mutta ainoastaan 8 prosenttia katolisista antoi äänensä hänelle.

Johtava evankelikaalinen poliittinen arvioija Ralph Reed muistuttaa, että ”kukaan ehdokas ei saavuta evankelikaalien tukea vain käyttämällä oikeita sanoja”. Tämän joutui huomaaman ainakin Michele Bachmann, joka luopui ehdokkuudestaan tammikuun alussa. Ehdokkaan tulee olla aidosti uskottava.

Republikaanit ja demokraatit, jotka ovat Yhdysvaltojen kaksi pääpuoluetta, valitsevat presidenttiehdokkaansa virallisesti ensi syksyn puoluekokouksissaan.

Istuva presidentti, demokraattien Barack Obama, on odotetusti ilmoittanut pyrkivänsä puolueensa ehdokkaaksi toiselle ja viimeiselle virkakaudelleen. Presidentinvaalit ovat 17. joulukuuta.