Unkarin helluntailiike ”nelinkertaistui” vuodessa

 

Unkarin helluntaiseurakunissa on viime vuosina näkynyt merkkejä hengellisestä virkistymisestä. Kuva budapestilaisessa Agape-seurakunnasta. (RV)

Uskontolaki ajoi karismaattisia yhteisöjä liittymään Helluntaikirkon sateenvarjoyhteisöön. Alueittain perinteiset helluntaiseurakunnat kasvavat maassa vauhdilla.

Päätyvä vuosi mullisti täysin Unkarin perinteisen helluntailiikkeen, Unkarin Helluntaikirkon, ja vieläpä dramaattisten käänteiden kautta. Samalla liikkeeseen kuuluvien kastettujen jäsenten määrä nelinkertaistui noin 5 000:sta noin 20 000:en.

Kaiken takana on maassa vuosi sitten voimaan astunut uusi uskonnonvapauslaki, jonka myötä uskonnolliseksi yhdyskunnaksi tunnustettiin vain 14 yhteisöä. Kun aiemman lain aikana yhdyskuntia oli ollut yli 300, tämän statuksen menettäneitä oli paljon, yhtenä niistä Helluntaikirkko.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Voimakkaan koti- ja ulkomaisen kritiikin seurauksena linjausta korjattiin kesällä, ja statuksen saaneiden yhteisöjen lukumäärä kasvoi 32:en. Tällöin myös helluntailiike sai takaisin julkisen asemansa.

Lakiuudistukseen liittyvien syiden lisäksi helluntaikentän liittoutumisten taustalla on jo pidempään jatkunut lähentymiskehitys: jo aiemmin jotkut pienemmät helluntai-karismaattiset yhteisöt olivat tunnustelleet mahdollisuutta liittyä Helluntaikirkkoon.

Myös aitoa kasvua jälleen

– Osa Helluntaikirkkoon liittyneistä yhteisöistä on aikoinaan liikkeestä eronneita ryhmiä, ja aiemmin liikkeen johto oli hyvin tiukka näitä ja muita uuskarismaattisia yhteisöjä kohtaan, arvioi helluntailaisen Metrokappeli-seurakunnan vt. johtaja Jyrki Palmi, jonka Unkarin-tuntemus on perua maassa vietetyiltä lähetystyövuosilta.

Myös liikkeen perinteisessä jäsenistössä näyttäisi parin vuoden aikana tapahtuneen hengellistä virkistymistä. Samaan aikaan kun liikkeen julkinen asema näytti menetetyltä, yhteisö aloitti useita seurakunnanistutushankkeita Itä-Unkarissa.
– Uusia seurakuntia on istutettu määrätietoisesti ja ne ovat kasvaneet nopeasti. Kastejuhlissa on kastettu jopa viisikymmentä ihmistä kerrallaan. Tätä ennen käytännössä mitään kasvua ei ole tapahtunut vuosikymmeniin.