Joulu Gazassa: Baptistiseurakunta sinnittelee

 

Suomalaiset vieraat saivat lämpimän vastaanoton kristillisessä koulussa Gazassa. (RV)

Joulua viettävä kristillinen koulu suunnittelee oppilasmäärän kasvattamista. Kristittyjen määrä Gazassa jatkaa vähenemistään.

Gazan kaistan ainoa evankelinen yhteisö, baptistiseurakunta, jatkaa toimintaansa islamistihallinnon, jäsenistön poismuuton ja Lähi-idän konfliktin puristuksessa.

Hamasin otettua vallan alueella vuonna 2007 seurakunnassa oli noin parisataa jäsentä. Sen jälkeen lähes puolet heistä on muuttanut joko Länsirannalle tai ulkomaille. Pääasiallisena syynä on ollut ääriryhmien väkivallan pelko: pian vallanvaihdon jälkeen seurakunnan jäsen, Palestiinan Raamattuseuran työntekijä Rami Ayyad siepattiin ja murhattiin, ja joitakin muita seurakuntalaisia uhkailtiin.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Vaikka viime vuosina on ollut rauhallisempaa, vaara ei ole kokonaan väistynyt.
Vakauden hintana on ollut ulospäin suuntautuvan evankelioivan työn lopettaminen. Käytännössä seurakunta saa pitää jumalanpalveluksia ja harjoittaa diakoniaa. Rajoitusten ja resurssipulan vuoksi vuonna 2006 käyttöönotettua toimintakeskustakaan ei ole voitu hyödyntää täysipainoisesti.
Keskuksen rakentamista tukivat taloudellisesti muun muassa suomalainen Fida International -järjestö.

Kun ystäviä kuolee

Yhteisössä pitkään pastorina toimineen Hanna Massadin mukaan evankelisen palestiinalaiskristityn ei ole helppoa olla positiivinen näinä aikoina. Hän on itsekin joutunut perhesyiden vuoksi muuttamaan alueen ulkopuolelle mutta pyrkii käymään siellä säännöllisesti.

– Elämme militanttiääriryhmien, Israelin miehityksen ja perinteisten kirkkojen asenteiden välissä. Haasteenamme on, kuinka suhtautua eri osapuoliin ja miten elää uskoa todeksi. Kun ystävä kuolee pommi-iskussa, miten voi rakastaa ja antaa anteeksi, Massad pohtii.

Ystäviä – kristittyjä ja muslimeja – on kuollut paitsi islamistien käsissä, myös islamistiryhmien ja Israelin välisissä taisteluissa. Viimeksi marraskuussa yksi seurakuntalainen menehtyi sydänkohtaukseen ilmeisesti pommitusten tuoman pelon takia, ja vuodenvaihteessa 2008-9 yksi seurakuntalainen kuoli, kun kaksi Israelin ohjusta osui perheen kotitaloon.

Erityisellä tavalla sotatila koettelee kuitenkin alueen lapsia. Noin 44 prosenttia 1,7 miljoonasta gazalaisesta on alle 15-vuotiaita, ja tutkimusten mukaan huomattava osa heistä kärsii erilaisista traumaoireista. Samalla lapsille kohdistetun psyko-sosiaalisen tuen ammattiosaajista on kova pula.

Osaltaan tähän tarpeeseen pyrkii vastaamaan baptistiseurakunnan kanssa läheistä yhteistyötä tekevä kristillinen Lighthouse (Majakka)-koulu.
Yhdysvaltojen Assemblies of God -helluntaikirkon omistama koulussa ja päiväkodissa on yhteensä noin 250 lasta. Lapsista suurin osa on köyhistä muslimiperheistä, ja heistä lähes 40 saa tuen suomalaisilta kummeilta; koulu ja päiväkoti ovat yksi Fida Internationalin kummikohteista. Kummityö on osa Fidan ja Palestiinan Raamattuseuran vuodesta 2001 toteuttamaa yhteisökehitysohjelmaa.

Nyt AG, baptistiseurakunta ja muut kumppanuusjärjestöt ovat päättäneet toiminnan laajentamisesta.
– Kristityt opettajamme ovat halunneet luoda kouluun rauhan ja rakkauden ilmapiiriä. Nyt haluamme saada enemmän lapsia kouluun. Opettajia tarvitaan lisää, samoin henkisen huollon ammattilaisia. Haastamme suomalaisia mukaan hankkeeseemme, koulun rehtori vetoaa.

Unelmana rauha

Gazan evankeliset uskovat eivät hyväksy islamistiryhmien raketti-iskuja Israelin siviilikohteisiin, mutta kannattavat maltillista palestiinalaisnäkemystä omasta valtiosta Israelin rinnalla. Kysymykseen, miten siihen tilanteeseen käytännössä päästäisiin, heilläkään ei ole vastausta.

Hanna Massad sanoo, että evankelisina palestiinalaiskristittyinä he haluavat ilmentää Jumalan valtakunnan todellisuutta niin juutalaisille kuin arabeillekin. Länsimaisia kristittyjä hän haastaa tutustumaan palestiinalaisveljiin ja -sisariin.

– Oppikaa ymmärtämään meitä Uuden testamentin hengessä. Rukoilkaa puolestamme. Ollaan samalla tasolla, kuunnellaan toisiamme ja opitaan toisiltamme. Olemme eristyksissä ja tarvitsemme tuntea olevamme samaa suurta Jumalan perhettä kuin uskovat lännessä.

– Me [kristityt] eksymme helposti poliittisesti, ja siksi on tärkeä varoa, ettemme väärinkäytä Kirjoituksia ja paina sorrettuja entistä alemmas.