Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Ukrainan ja Venäjän uskonnolliset johtajat koolla Oslossa

 

Kiovan patriarkka Filaret on yksi kokouksen osallitujista. KUVA: EMBASSY OF THE UNITED STATES

Norjan Pipliaseura isännöi kymmenien Ukrainan ja Venäjän uskonnollisten johtajien kokoontumista Oslossa 9.–12. syyskuuta. Osallistujien joukossa on muun muassa Ukrainan ortodoksisen kirkon Kiovan patriarkaatin johtaja, patriarkka Filaret. Venäjän ortodoksinen kirkko sen sijaan kieltäytyi kutsusta.

Kokoontumisen toivotaan lisäävän ymmärrystä eri osapuolten välille Ukrainan tulehtuneessa tilanteessa. Asiasta uutisoi dagen.no-verkkolehti.

Lähes viisikymmentä uskonnollista johtajaa Venäjältä ja Ukrainasta on koolla Oslossa tällä viikolla. Suurin osa osallistujista on kristittyjä pastoreita ja piispoja. Edustusta on niin katolisista ja ortodoksisista kuin luterilaisista ja muista protestanttisista kirkoista. Lisäksi paikalla on muslimioppineita ja yksi juutalainen rabbi.

Ukrainassa on kaksi suurta ortodoksista kirkkoa, joista toinen kuuluu Moskovan, toinen Kiovan patriarkaattiin. Molempien kirkkojen edustus on paikalla Norjassa. Sen sijaan Venäjän ortodoksinen kirkko on kieltäytynyt kutsusta.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

”Näin laajaa kirkollista kokoontumista kahden näin suuren maan välillä on tuskin aiemmin ollut”, Bernt Greger Olsen Norjan Pipliaseurasta sanoo Dagenin haastattelussa.

Rauhan ja ihmisoikeuksien hyväksi toimivan Oslosenteretin johtaja, entinen Norjan pääministeri Kjell Magne Bondevik uskoo, että johtajien kokoontuminen voi rakentaa siltoja osapuolten välille ja lisätä ymmärrystä.

”Se jää nähtäväksi, mitä konferenssista seuraa, mutta mielestäni kaikki yhteydet ovat positiivisia matkalla pois tästä epätoivoisesta konfliktista. On tärkeää, että poliittinen johto tuntee kansalaisyhteiskunnan paineen, ja kirkoilla on tärkeä rooli molemmissa maissa, Bondevik sanoo Dagenille.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie