Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Helluntaiseurakunnan diakoni murhattu poikansa kanssa Ukrainassa – venäläiset syyttivät ”yhteyksistä Amerikkaan ja muihin länsimaihin”

 

Itä-Ukraina kärsii Venäjän armeijan julmuuksista. Kuvituskuva ei liity uutisen tapaukseen. (Wikimedia Commons)

Helluntailaiset ovat miehitetyillä alueilla vaarassa, koska ei-ortodokseihin liitetään Venäjällä kielteisiä ennakkokäsityksiä.

Ukrainalainen saarnaaja ja helluntaikirkon diakoni Anatoli Prokopchuk, 52, on surmattu Nova Kah’ovkan kaupungissa lähellä Hersonia. Aluetta yhdeksän kuukauden ajan miehittänyt Venäjän armeija pidätti hänet ja hänen 19-vuotiaan poikansa 22. marraskuuta. Syytökset koskivat hänen seurakuntansa ”yhteyksiä Amerikkaan ja muihin länsimaihin”.  

Neljäntenä päivänä, 26. marraskuuta, molempien ruumiit löydettiin kaupungin ulkopuolelta. Lähes tunnistamattomiksi silvotuissa ruumiissa oli nähtävissä pitkä ja tuskallinen kidutus.  

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Asiasta kertoneen pastori Vladimir Franchukin mukaan Anatoli Prokopchuk auttoi ihmisiä innostuneesti ja uhrautuvasti riippumatta siitä, olivatko he seurakunnan jäseniä vai eivät.  

– Pyydän nyt rukoilemaan hänen vaimonsa Irinan, heidän kuuden lapsensa sekä Nova Kah’ovkan seurakunnan puolesta. Kristuksen kirkko ei kutsu vihaan ja kostoon vaan rukoukseen ja anteeksiantoon. 

Pastori Franchuk toteaa, että kristinusko kohtaa nyky-Euroopassa samoja ongelmia, joita kirkko kohtasi apostolien aikoina. Itsenäisen Ukrainan ensimmäisen marttyyrin veri vuodatettiin Slovjanskissa vuonna 2014 Ukrainan itäosan miehityksen jälkeen. Jonkin ajan kulututtua Mariupolissa tapettiin helluntaiseurakunnan pastori ja sen jälkeen useita muita kristittyjä.  

 

Aiheet