Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Tutkimus: Perinteistä teologiaa edustavat kirkot kasvavat

 

Arvot ovat tutkimuksen mukaan puitteita tärkeämpi tekijä seurakuntakasvussa. Ehtoollisen jako vapaakristillisessä Station-seurakunnassa Tuusulan Jokelassa. Kuva: Jouni Lehtonen

Menestynyt seurakunta uudistaa jumalanpalveluskulttuuria mutta pitää kiinni Raamatusta ja kristillisestä etiikasta.

Seurakunnat, jotka ovat teologisesti konservatiivisia ja joissa kannatetaan Raamatun kirjaimelliseen lukemiseen perustuvia uskonkäsityksiä, kasvavat opillisesti liberaaleja seurakuntia nopeammin, ilmenee tuoreessa akateemisessa kanadalaistutkimuksessa.

– Jos me tarkastelemme pelkästään sitä, mikä uskomusjärjestelmä protestanttien kirkkojen keskuudessa todennäköisimmin johtaa määrällisen kasvuun, konservatiivinen – – teologia näyttäisi olevan selvä voittaja, tutkimuksen johtaja David Haskell toteaa The Guardian -lehdessä.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Tutkimuksen mukaan kasvavissa seurakunnissa rukoillaan ja luetaan Raamattua taantuvia yhteisöjä ahkerammin ja pidetään vahvemmin kiinni perinteisistä kristillisistä näkemyksistä. Esimerkiksi jäsenten ja pappien usko Jeesuksen ruumiilliseen ylösnousemukseen ja Jumalan rukousvastauksena tekemiin ihmeisiin oli selvästi yleisempää kasvavissa kuin taantuvissa seurakunnissa.

Haskell arvioi, että yhteisöt, joilla on johdonmukainen yhteinen sanoma ja selvät eettiset rajat, vetoavat yleisesti ulkopuolisiin paremmin. Konservatiivisten yhteisöjen jäsenet, ”jotka ovat varmoja edustamansa uskon pelastavista ja elämän muuttavista hyödyistä”, ovat myös motivoituneempia saamaan muita mukaansa tilaisuuksiin.

Kasvun kannalta paras yhdistelmä näyttää olevan perinteisten kristillisten käsitysten linkittäminen innovatiiviseen herätyskristilliseen jumalanpalveluskulttuuriin. Viisivuotisessa tutkimuksessa selvitettiin erityyppisiin seurakuntiin kuuluvien yli 2 000 kirkkossakävijän ja papin näkemyksiä.