Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Turvapaikkahakemusten uudelleenkäsittelyn ja uusien hakemusten syy on usein hakijan kääntyminen kristinuskoon

 

Kuva: Pixabay.

Viime vuonna Maahanmuuttovirasto antoi 9500 turvapaikkahakemusta koskevaa päätöstä, joista 7500 valitettiin hallinto-oikeuteen. Sekä päätöksistä valittaminen että uusien turvapaikkahakemusten tekeminen on lisääntynyt.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet hakijat valittavat yhä useammin päätöksestä hallinto-oikeuteen, Helsingin Sanomat (25.1.) uutisoi. Hallinto-oikeudet palauttivat Maahanmuuttoviraston vuosina 2015 – 2016 antamista päätöksistä noin joka kolmannen uudelleen käsiteltäväksi.  Saman hakijan tapaus voi palautua käsittelyyn yhä uudelleen uusien valitusten myötä. Viime vuonna tapauksia, jotka olivat Maahanmuuttoviraston käsittelyssä vähintään kolmatta kertaa, oli peräti 450, kun vielä vuonna 2016 määrä oli 300 tapausta. Enimmillään sama tapaus on voinut olla viraston käsittelyssä jopa viisi kertaa.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Tirsa Forssellin (Helsingin Sanomat 25.1.) mukaan yleisin syy siihen, että hakemukset palaavat Maahanmuuttovirastoon, on se, että hakija esittää valituksen käsittelyn yhteydessä uusia perusteita turvapaikan saamiseen tai uutta tietoa tilanteestaan. Hänen mukaansa kristinusko on yhä useammin perusteena: Jopa 70 prosenttia uusista selvityksistä on koskenut kristinuskoon kääntymistä. Seuraavaksi merkittävin peruste on ollut hakijan homoseksuaalisuus.

Karas-Sana Neliöb. 4.-10.12. MJa

Hakija saattaa valitusvaiheessa esittää uutta tietoa esimerkiksi poliittisesta aktiivisuudestaan tai kertoa asioita, joita ei uskaltanut tuoda esiin ensimmäisessä turvapaikkapuhuttelussa. Yksi peruste uudelleenkäsittelylle on, että hakijan lähtömaan turvallisuustilanne on muuttunut. Viranomaisten tekemät virheet ovat myös syynä valitusten ja uusien hakemusten tekemiseen. Vuosina 2016 – 2017 tuomioistuimet kumosivat menettely- ja laintulkintavirheiden vuoksi 565 Maahanmuuttoviraston antamaa päätöstä, Helsingin Sanomat kertoo.

Maahanmuuttoviraston mukaan uusi ilmiö on, että moni turvapaikanhakija aloittaa koko turvapaikanhakuprosessin alusta. Viime vuoden aikana uuden hakemuksen jätti 2000 kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa. Hakemuksessa tulee olla jokin tuore peruste, jotta Maahanmuuttovirasto ottaa asian uudelleen käsittelyyn. Yleisimpiä perusteita uusissa hakemuksissa, kuten valituksissakin, ovat kristinuskoon kääntyminen ja homoseksuaalisuus.

Tapausten käsittelyajat venyvät pitkiksi valitusten ja uusien hakekemusten takia tuottaen inhimillistä kärsimystä mahdollista palautusta odottaville. Lisäksi prosessit ovat kalliita. Noin puolet viimeisen kahden vuoden aikana hallinto-oikeudesta uuteen käsittelyyn palautuneista 2000 tapauksesta johti kuitenkin onnelliseen päätökseen – oleskeluluvan  saamiseen, Helsingin Sanomat raportoi.