Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Turkuun asennetaan 25.10.2022 kompastuskivi luovutetun juutalaisen, Hans Eduard Szybilskin, muistoksi – asennettava muistolaatta on Suomessa kahdeksas

 
kaksi-messinginväristä-muistolaattaa-katukivetyksellä

Kompastuskivet (sak. Stolperstein) ovat berliiniläissyntyisen taiteilijan Gunter Demnigin aloitteesta syntynyt projekti, jolla muistetaan henkilöitä, joita murhattiin, kuljetettiin tuhoamisleireille, ajettiin itsemurhaan tai muulla tavoin vainottiin Natsi-Saksassa. Kuva: Pixabay

Holokaustin tutkijat ja muiston vaalijat Suomessa ovat löytäneet yhden henkilön, Hans Eduard Szybilskin, jonka viimeinen tunnettu asuinpaikka on ollut Turussa marraskuussa 1942. Turussa hänet on vangittu ja karkotettu Saksaan.

Turun kaupunki asentaa 25.10.2022 klo 9.00 muistolaatan, niin sanotun kompastuskiven, Vartiovuorenkatu 1:n eteen, joka oli Szybilskin viimeisin tiedossa oleva kotiosoite ennen hänen joutumistaan Auschwitziin.

– Kompastuskivillä kunnioitetaan kaikkien holokaustissa menehtyneiden ihmisten elämiä. Niiden kautta holokaustin uhrit, kuten Hans Szybilski, voivat saada yksilölliset kasvot ja tulla muistetuksi nykyihmisten arkielämässä. Meidän ei tule koskaan unohtaa menneisyyden tapahtumia vaan pyrkiä omalta osaltamme varmistamaan, että mitään vastaavaa ei koskaan enää tapahdu, painottaa Turun pormestari Minna Arve.

Parikanniemisäätiö Neliöb. 24.-30.6 (ilm.1/2)

Kompastuskiviä löytyy kymmeniä tuhansia ympäri Eurooppaa

Kompastuskivet (sak. Stolperstein) ovat berliiniläissyntyisen taiteilijan Gunter Demnigin aloitteesta syntynyt projekti, jolla muistetaan henkilöitä, joita murhattiin, kuljetettiin tuhoamisleireille, ajettiin itsemurhaan tai muulla tavoin vainottiin Natsi-Saksassa. Kivet asennetaan katuun sen kodin eteen, jossa Saksaan luovutettu holokaustin uhri on viimeksi asunut.

Syksyyn 2021 mennessä muistokiviä on asennettu eri puolille Eurooppaa n. 75 000 kappaletta. Kompastuskivet ovat kuution muotoisia betonikiviä, joiden sivun pituus on kymmenen senttimetriä. Niiden yläpinnassa on messinkiselle levylle painettu teksti, joka kuvaa muistettavaa henkilöä. Tekstissä on tavallisesti henkilön nimi, syntymäaika ja lyhyesti tietoja hänen kuolemaansa johtaneista tapahtumista ja niiden ajoista.

Holokaustin uhrien muisto ry asentaa ja ylläpitää kompastuskiviä Suomesta Natsi-Saksaan karkotettujen juutalaisten muistoksi. Suomeen on tähän mennessä asennettu 7 muistokiveä, jotka sijaitsevat Helsingissä. Turkuun nyt asennettava muistokivi on kahdeksas. Seitsemän aikaisemmin asennettua muistolaattaa sijaitsevat Helsingissä.