Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

”Tuomiojan lausunto loukkaa apartheidin kokeneita”

 

kuva: tuomioja.org

Eteläafrikkalaisen parlamentaarikon Kenneth Meshoen mielestä Suomen ulkoministerin arvio Israelista apartheid-valtiona ei kestä lähempää tarkastelua. Erkki Tuomiojan esittämä arvio Israelista apartheidia toteuttavana valtiona on nostattanut vastalauseita Suomessa ja myös ulkomailla.

Tuomioja vihjaili Israelin toteuttavan rotusortopolitiikkaa Palestiinan tulevaisuus -paneelikeskustelussa Helsingissä Vanhalla Ylioppilastalolla tiistaina 25.10. Tuomiojan mukaan ”mikään apartheid-valtio ei ole oikeutettu eikä kestävä”.

Suomessa Tuomiojalta muun muassa vaadittiin anteeksipyyntöä nettiadressissa.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Europarlamentaarikko Hannu Takkula huomautti tiistaina 8.11. puheessaan Brysselissa, että rinnastus on saanut ”runsaasti kielteistä huomiota maailmalla”.

– Lausunnosta kyseltiin esimerkiksi viime viikolla Budapestissä International Israel Allies Caucus -konferenssin tiedotustilaisuudessa. Kommentoijien joukossa oli eteläafrikkalainen parlamentaarikko Kenneth Meshoe. Hänen mielestään tällainen rinnastaminen on paikkansa pitämätön ja loukkaa syvästi apartheidin kokeneita, Takkula kertoo keskiviikkona julkaistussa tiedotteessaan.

Tuomioja täsmensi myöhemmin apartheid-lausumaansa internetsivuillaan. ”Israel sinänsä ei ole apartheid-valtio, vaan demokratia, […] Israel on kuitenkin vuoden 1967 sodan jälkeen miehittänyt palestiinalaisten asuttamat Länsirannan ja Gazan alueet ja rakentanut Länsirannalle edelleenkin laajennettavia kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia siirtokuntia”, Tuomioja kirjoittaa. ”Jos kahden valtion mallia ei toteuteta jää jäljelle aprtheidia muistuttava miehityshallinto”.