Tunnetut raamatunopettajat esittelevät Raamatun helmiä

 

Kokeneet Raamatun asiantuntijat, Jukka Norvanto, Eero Junkkaala ja Jukka Jämsén, kertovat miksi ja miten lukea Raamattua, mitkä ovat heidän lempikohtansa Raamatussa ja mikä on heidän näkemyksensä elämän tarkoituksesta.

Jukka Norvanto
teologian lisensiaatti, diplomikielenkääntäjä, lähetysteologi ja radiopastori

 

Perheniemi neliöb. 5.3.- MJa

”Raamattu on Jumalan rakkauskirje ihmisille.”

 

Raamattu on Jumalan rakkauskirje ihmisille. Sen avulla saamme tietää, miten me karkulaiset pääsemme takaisin kotiin. Siksi Jeesus on sen keskushenkilö. Hän on kaiken tarkoitus.

Raamattua kannattaa lukea säännöllisesti, mietiskellen, oman elämän kysymyksiin vastauksia etsien. Raamattu auttaa ymmärtämään Jumalan tahtoa siinä elämäntilanteessa, jossa ihminen elää. Eteemme tulee erilaisia haasteita. Raamatun äärellä viipymällä Jumalan Henki alkaa antaa Jumalan näkökulmaa asioihin.

Minulle käy usein niin, että jokin raamatunkohta avautuu uudella tai merkittävällä tavalla. Esimerkiksi 1. Joh. 5:13 antoi pelastusvarmuuden tunteen sisimpääni. Muuten minulla ei ole erityistä suosikkikohtaa Raamatussa. Eri kohdat puhuttelevat eri tilanteissa, kuten esimerkiksi Jesajan kirjassa nopeasti vaihtuvat tuomion ja elämän kuvaukset.

Ajattelen niin, että ihmisen elämällä voi olla useita tarkoituksia. Niitä ovat esimerkiksi oman tehtävän löytäminen ihmisten palvelemisessa ja ammatinvalinta. Kaikista tärkeintä on kuitenkin Jeesuksen Kristuksen tunteminen. Hän johtaa elämäämme parhaalla tavalla.

Olen tehnyt vuosia Raamattu kannesta kanteen -ohjelmia Radio Deihin. Itse kuuntelen kanavalta raamatunopetusta satunnaisesti. Korona-aikana erityisesti jumalanpalvelukset ovat ravinneet hengellisesti.

Eero Junkkaala
teologian tohtori, arkeologi, pappi ja kirjailija

”Raamatun tarkoitus on näyttää ihmiselle tie Jumalan luo.”

 

Raamatun tarkoitus on näyttää ihmiselle tie Jumalan luo. Samalla se kertoo koko Jumalan huikean pelastushistorian maailman luomisesta maailman loppuun. Sen keskuksena on Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus, joka avaa meille taivaan.

Raamattua voi lukea monella eri tavalla. Joskus kiireisinä elämänvaiheina sieltä voi napata vain jonkun jakeen päivän matkaevääksi. Toisinaan sitä voi lukea pitkiä jaksoja ilman sen kummempaa syventymistä asiaan, mutta jos aikaa ja intoa riittää, Raamattua kannattaa tutkia vaikka erilaisten hakuteosten avulla.

Kun Raamattua lukee rukoillen ja kysyen, mitä Jumala haluaa puhua minulle, silloin asenne on oikea. On hyvä selvittää, miten jotakin kohtaa on tulkittu yleensä kristillisessä kirkossa. Jos oma tulkinta on ristiriidassa sen kanssa, se on todennäköisesti väärä.

Eri aikoina eri Raamatun kirjat puhuttelevat eri tavoin. Minua kiinnostaa kovasti Raamatun historiallinen tausta. Siksi olen tutkinut paljon esimerkiksi Joosuan kirjaa ja sen maanvalloituskertomuksia. Psalmeja luen usein rukouskirjana.

Elämän tarkoitus löytyy elämällä uskossa Jeesukseen. Lisäksi tarvitaan hyviä ihmissuhteita, kutsumus tai elämää motivoiva harrastus sekä toimimista toisten hyväksi.

Teen raamatunopetusta Radio Dein viikoittaiseen Radioraamattupiiriin. Itse kuuntelen Deitä lähinnä automatkoilla.

Jukka Jämsén
teologian maisteri, Lapuan hiippakunnan asiantuntija ja rovasti

”Raamattu on tarkoitettu elettäväksi todeksi”


Jumala haluaa Raamatun välityksellä pitää yhteyttä ihmisiin ja pelastaa heidät. Raamattu on tarkoitettu elettäväksi todeksi samalla tavalla kuin säveltäjät ovat kirjoittaneet nuotit soitettaviksi.

Raamattua kannattaa lukea sekä yksin rukoillen Pyhän Hengen antamaa ymmärrystä että seurakunnassa, jossa on mahdollisuus peilata omaa ymmärrystä toisten ymmärrykseen. Uusi testamentti on sellaisenaan hyvä elämän käsikirja.

Itse aloin lukea Raamattua ateistina, ilman minkäänlaista taustatietoa, ja se avautui minulle kerralla hyvin merkittävällä tavalla: Tutustuin Jeesukseen ja tulin uskoon.

Minulla on Raamatussa joitakin lempikohtia. Apostolien tekojen toisen luvun jakeet 32–47 kuvaavat tasapainoista, Jeesuskeskeistä uskonelämää, johon kuuluvat kaste, seurakuntayhteys, ehtoollinen, rukous, ihme- ja tunnusteot, huolenpito, ylistys ja ulospäin suuntautuminen. Minua innostaa Joh. 14:12, joka on häkellyttävä: Joka uskoo minuun, on tekevä samoja tekoja kuin minä teen, ja vielä suurempiakin. Kasvavissa seurakunnissa tapahtuu asioita, jotka osoittavat tämän pitävän paikkansa.

Elämän tarkoitus on uskoa Jeesukseen ja elää Pyhässä Hengessä, olla yhteydessä kolmiyhteiseen Jumalaan.

Kuuntelen Radio Deitä toisinaan autossa. Jukka Norvannon Raamattu kannesta kanteen -ohjelmaa on mukava kuunnella.

Radio Deissä on alkanut uusi Helmiä Raamatusta -sarja, jossa luotettavaa opetusta Raamatusta ja elämän isoista kysymyksistä tarjoilevat muun muassa Jukka Norvanto, Eero Junkkaala ja Jukka Jämsén. Radio Dei ma-pe klo 14.45 ja viikon kooste la klo 17.03. Tai kuuntele jaksoja deiplus.fi-palvelussa. Sarjaa kustannetaan yhteistyössä Kristityt Yhdessä ry:n ja janoinenlammas.fi -sivuston kanssa.

Tämä juttu on alun perin julkaistu Radio Dein ystävien Aalloilla-lehdessä 4/2021. Tilaa itsellesi näytenumero.

Kuvat: Jussi Valkeapää, Jussi Helttunen, Jukka Jämsénin albumi sekä Timothy Eberly/Unsplash

 
Sansa artikkeliban. 15.2. alkaen MJa