Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Krista Kosonen: ”Uuden testamentin lukeminen muutti käsitystäni Jeesuksesta”

 
Krista Kosonen

Krista Kosonen lukemassa Uutta testamenttia Radio Dein studiossa Helsingin Mannerheimintiellä. – Raamattuun ei pidä lähteä tunkemaan itse itseään. Teksti on se, mikä siinä on tärkeintä, näyttelijä sanoo. Kuva: Katri Saarela

Krista Kosonen tunnustaa kokeneensa kovia paineita, kun hän oli tullut luvanneeksi äänensä Uuden testamentin äänikirjaan. Urakan jälkeen näyttelijää odotti yllätys. – Uuden testamentin lukeminen muutti käsitystäni Jeesuksesta.

Viime vuoden elokuussa näyttelijä Krista Kosonen saapui päivä toisensa jälkeen Radio Dein studiolle Helsingin Mannerheimintielle. Hän huokaisi syvään, veti kuulokkeet korvilleen, avasi Raamatun tekstin – ja alkoi lukea. Studion seinällä paloi punainen valo, mutta radiolähetystä mikrofonin ääressä ei tehty.

Menoa jatkui kaksi viikkoa. Sitten urakka oli ohi. Uusi testamentti oli audioformaatissa, lukijanaan yksi Pohjoismaiden suosituimmista näyttelijöistä

KRS Krito 10.-23.6.

– Se oli koetinkivi. Materiaalia oli valtavan paljon. Mutta huomasin, että Uuden testamentin lukeminen on mieluisaa ­– ja että pystyn tekemään sen hyvin. Äänikin kesti, Krista Kosonen kertoo nyt.

”Kun kyseessä on teos, joka on niin monelle niin tärkeä, niin minulla oli siitä aika kova paine.”

Suomen Pipliaseura oli saanut päätökseensä käännöshankkeen, jossa haluttiin tuoda Raamatun uuden testamentin kirjat lähemmäs nykylukijaa. Lopputuloksena syntyi UT2020, josta Pipliaseura halusi tekstin ohella äänikirjaversion. Lukijaksi rekrytoitiin pastorin tyttäreksi tiedetty Krista Kosonen, joka oli ehtinyt olla aiemmin mukana vain muutamassa äänikirjatuotannossa.

Lupauduttuaan pyhien tekstien lukijaksi valkokankaalta ja tv-ruudusta tutu näyttelijä alkoi tuntea rimakauhua.

– Kun kyseessä on teos, joka on niin monelle niin tärkeä, niin minulla oli siitä aika kova paine, Krista Kosonen tunnustaa.

Elokuvanäyttelijän työhön kuuluu käsikirjoituksen ja roolien tulkitseminen. Raamatun kirjoihin tarttuessaan Kosonen ei halunnut tulkita. Hän asetti onnistuneelle lopputulokselle kolme vaatimusta: selkeä artikulaatio, miellyttävältä kuulostava äänenkäyttö ja ystävältä tuntuva kertoja.

– Pyrkimyksenäni oli, etten lähde tulkitsemaan tekstiä, mutta luentatavan pitää olla sellainen, ettei kukaan lopeta kuuntelua sen takia. Raamattuun ei pidä lähteä tunkemaan itse itseään. Teksti on se, mikä siinä on tärkeintä.

Kuulija voi nauttia jättiurakan hedelmän ilmaiseksi

Pipliaseura antoi lopputuotteen jakoon ilmaiseksi. Puoli miljoonaa suomalaista on löytänyt sen lataamalla Piplia-sovelluksen tai avaamalla Raamattu.fi-palvelun. Keskiviikkona Krista Kosonen kertoi Radio Dein Herätys!­-aamulähetyksessä Pipliaseuran juuri toimittaneen hänelle koosteen äänikirjasta saadusta palautteesta.

– Palautetta on hirveän kiva saada. Ihmiset ovat ilmeisesti ottaneet sen omakseen, koska sitä on kuunneltu hirveästi. Se tuntuu vielä tärkeämmältä kuin saatu palaute.

Krista Kosonen kertoo olleensa jo lapsena suuri kirjojen ystävä. Sen jälkeen lukuharrastus kuitenkin katosi häneltä vuosiksi.

– Se liittyi teatterikouluun, lapsen saamiseen ja muuhun. Nyt suhde lukemiseen on taas intohimoinen.

”Huomasin yllättäen, että kuulostan ihan isältäni.”

Kosonen kertoo myös suhteensa Raamattuun muuttuneen. Se tapahtui hänen lukiessaan Uuden testamentin tekstejä ääneen tuotannon yhteydessä.

– Kokemus muutti kokonaan käsitystäni Jeesuksesta henkilönä. Löysin Raamatusta sen punaisen langan – viestin armosta ja lähimmäisenrakkaudesta. Se on mukana tekstin kokonaisuudessa, ei missään yksittäisessä raamatunkohdassa.

Toisen löydön Kosonen kertoo tehneensä Uutta testamenttia kuunnellessaan.

– Olen koko lapsuuden kuullut omaa isääni, pappia. Kun kuuntelin nyt omaa itseäni, huomasin yllättäen, että kuulostan ihan isältäni. Siinä on aika paljon häneltä omaksuttua. Se on sellainen rauhallinen tapa lukea Raamattua.

Uuden testamentin työstäminen sysäsi Krista Kososen äänikirjojen maailmaan, jota hän sanoo aiemmin vain varovaisesti kokeilleensa.

– Koronavuonna on tapahtunut se, että olen ruvennut hirveästi puuhailemaan kirjojen kanssa. Minulla on oma lukupiiri sosiaalisessa mediassa, ja aika paljon kirjojen ja lukemisen täyttämää elämä on muutenkin, mikä on tosi kivaa.

”Ei ole ollut mitään niin massiivista kuin Uusi testamentti.”

Kesän ja syksyn aikana Kosonen on saanut valmiiksi tv-sarjakuvaukset Norjassa ja Italiassa – ja lukenut kuluvana syksynä jo toistakymmentä äänikirjaa.

– Kyllä niitä on kertynyt. On ollut lastenkirjaa, dekkaria ja eri näköistä romaania, mutta ei ole ollut mitään niin massiivista kuin Uusi testamentti.

Seuraavan kerran suosikkinäyttelijä lukee äänikirjaa Helsingin kirjamessuilla huomenna lauantaina. Sen, mitä raamatunkohtia Krista Kosonen messuilla lukee, päättää yleisö.

– Yleisö saa lähettää toiveita, viittaa Kosonen Pipliaseuran järjestämään äänestykseen.

Kenties tulevilla messuilla Krista Kosonen nähdään ja kuullaan Vanha testamentti edessään. Näyttelijä ei epäröi sekuntiakaan vastatessaan kysymykseen, lähtisikö hän Vanhan testamentin äänikirjaurakkaan, jos kysyttäisiin.

– Lähtisin saman tien, aivan ehdottomasti!

Krista Kosonen haastattelussa Helsingin kirjamessuilla huomenna lauantaina 30.10. kello 12. Näyttelijä on lupautunut lukemaan toivotuimmat UT2020-käännöksen luvut Pipliaseuran messuosastolla 6n31.