Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Muslimien evankelioimista opetettiin salaisessa tapahtumassa

 

Opetusta oli aiheista Sosiaalisen median käyttö ja moderointi, Kuinka fanaattiset islamistit rekrytoivat ihmisiä, Opetuslapseuttaminen verkkoympäristössä, Digitaaliset raamattusovellukset ja Turvallisuusasiat verkkoviestinnässä.

Aiheina olivat uusin viestintäteknologia ja sen hyödyntäminen.

Avainmedian arabiankielinen Al Hayat oli suurelta osin järjestelyvastuussa, kun kymmeniä eri maailmanlaajuisten järjestöjen edustajia kokoontui jakamaan tieto-taitoa muslimien evankelioimisesta internetissä.

Tapahtuman tavoitteena oli kouluttaa ja verkostoitua, jotta evankeliumi leviäisi mahdollisimman tehokkaasti muslimien keskuudessa. Osallistujia oli 26 eri maasta, joista osa oli paikan päällä ja osa osallistui netin kautta.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

– Kaiken ytimessä on Jeesus, kiteyttivät ja muistuttivat asiantuntijapuhujat puheenvuoroissaan.

Al Hayatilla iso rooli

Suomen helluntaiherätyksen medialähetysjärjestön Avainmedian arabiankielinen Al Hayat on maailmanlaajuisesti tunnettu muslimeja tavoittava medialähetystyötä ja opetuslapseuttamista tekevä kristillinen kanava. Sen johtaja on itsekin ex-muslimi, Aaron Ibrahim.

– Viime vuonna tapahtuma pidettiin pelkästään netin kautta, mutta nyt koronarajoitusten hellitettyä voitiin vihdoinkin kokoontua myös paikan päälle. Kaikki olivat iloisia, kun näimme toisiamme pitkästä aikaa ja saatoimme pitää neuvotteluja kasvokkain, Ibrahim kertoo.

Oppia ja yhteyttä

Vuosien mittaan yli 200 järjestöä on käyttänyt koulutustapahtumaa hyväkseen oppiakseen lisää toisiltaan ja välittääkseen opitun eteenpäin omassa organisaatiossaan.

Mukana on myös entisiä muslimeja. Juuri he tietävät parhaiten, miten muslimeille kerrotaan evankeliumi.

Aiheina olivat tänä vuonna aiempien vuosien tapaan uusin viestintäteknologia ja sen hyödyntäminen. Lisäksi opetettiin aiheista Sosiaalisen median käyttö ja moderointi, Kuinka fanaattiset islamistit rekrytoivat ihmisiä, Opetuslapseuttaminen verkkoympäristössä, Digitaaliset raamattusovellukset ja Turvallisuusasiat verkkoviestinnässä.

Olennainen osa tapahtumaa oli keskinäinen yhteys ja rukous. Jordanialainen muusikko Naser Musa piti joka aamu ylistyshetken, rukoili ja säesti lauluja oudilla (luutun tyyppinen soitin).

Lisäksi ex-muslimipuhujat kertoivat omista kokemuksistaan, miten he olivat tulleet uskoon. Joidenkin taustasta löytyy jopa kiihkoislamilaisuutta. Onkin häkellyttävää kuulla, kun tällainen henkilö rukoilee sydämensä pohjasta aidosti Israelin ja juutalaisten puolesta.

Salainen on turvallinen

Koulutustapahtuma järjestettiin nyt 17. kertaa. Turvallisuussyistä tapahtuma ei ollut tälläkään kertaa yleisölle avoin paikan päällä eikä netissä.

Samasta syystä tässäkään jutussa ei kerrota tapahtuman yksityiskohtia kuten tapahtuman nimeä, aikaa tai paikkaa, jotta tapahtuma pystyttäisiin järjestämään tulevaisuudessakin.

Islamissa uskonnon hylänneitä uhkaa hengenmenetys. Uhka on tällaisessa kokoontumisessa erityisen suuri, sillä nämä ex-muslimit ovat nyt paitsi kristittyjä myös tekevät aktiivisesti kristillistä medialähetystyötä.

Turvallisuudesta niin paikan päällä kuin verkkoympäristössä vastasivat tapahtuman asiantuntijat. NASAn turvallisuusosaston edustaja piti luennon turvallisuusasioista, jotka jokaisen järjestön pitäisi ottaa huomioon omassa työssään ja järjestössään.

Moninkertaistaminen suunnitelmissa

Tapahtumaa johtaa pysyvä, kansainvälinen johtoryhmä, jonka puheenjohtajana toimii tällä hetkellä yhdysvaltalainen Ron Wismer. Johtoryhmä on taloudellisesti riippumaton Avainmediasta ja Al Hayatista.

Wismer on MAFin (Mission Aviation Fellowship) lentäjä ja nykyinen varainhankintavastaava. Vuoden päästä hän siirtyy Al Hayatille varainhankintatehtäviin.

Wismer on ollut 15 vuotta mukana tapahtumassa.

– Tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta samaa tahtia kuin internetkin. Ei nettiä käytetä vain pahoihin asioihin, vaan se on erittäin hyvä väline tavoittaa ihmisiä etenkin siellä, missä heidän luokseen on muuten vaikea päästä, Wismer korostaa.

Tulevaisuudessa tapahtuma on tarkoitus moninkertaistaa siten, että siitä tehdään alueellinen.

– Islamiin suhtaudutaan eri tavalla eri maanosissa. Esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa islam on enemmän kulttuurinen asia kuin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan arabimaissa, joissa siihen suhtaudutaan fanaattisen uskonnollisesti.

– Tämän vuoksi kaavailemme, että ryhdymme pitämään alueellisia koulutuksia, joissa paneudutaan vielä yksityiskohtaisemmin siihen, millaisia tv- ja radio-ohjelmia ja sosiaalisen median viestintää kannattaa juuri sillä alueella tehdä.

Al Hayatin tapa puhua islamista on erilainen kuin muilla lähetysjärjestöillä.

– Yksikään toinen medialähetysjärjestö ei paljasta islamin valheita yhtä selvästi kuin Al Hayat.

”Erinomaista opetusta”

Koulutustapahtuma kesti neljä päivää, ja se toteutettiin hybridimuodossa. Osallistujamäärä nousi yli sataan.

Avainmedialla tänä kesänä toiminnanjohtaja aloittanut Marko Selkomaa osallistui tapahtumaan netin kautta. Hän kertoo yllättyneensä:

– Olen ollut elämäni aikana lukuisissa kristillisissä seminaareissa, mutta tämä oli kyllä sisällöltään aivan kärkijoukoissa, Selkomaa arvioi.

– Aivan erinomaista opetusta, miten muslimeja kohdataan nykyaikaisin menetelmin! Juuri tällaiset tapahtumat ovat myös Avainmedian strategian ytimessä, sillä haluamme nimenomaan jakaa osaamistamme mahdollisimman laajalle, jotta sanoma Kristuksesta leviäisi, sanoo Selkomaa.

– Koska Avainmediaa on siunattu mediaosaamisella, haluamme jakaa sitä siunausta eteenpäin.

Selkomaan kehut omaa järjestöään kohtaan eivät ole ylimitoitettuja, sillä kaikki osallistujat sanoivat samaa.

Tapahtuman osallistujien haastatteluja voi katsoa Avainmedian nettitelevisiossa UskoTV:ssä kuluvan syksyn aikana osoitteessa uskotv.fi.

 
Avainmedia artikkelibanneri kesä 2024