Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Tulevaisuus rakenteilla

 

Säästöryhmät ovat muuttaneet tuhansien naisten elämää Bangladeshissa. Kuva: Martti Laukkanen.

Kehitysyhteistyöhankkeilla rakennetaan tulevaisuutta Bangladeshissa, jossa naisten asema on heikko. Projektien myötä tuhansien elämä on muuttunut. Suurin muutoksen voima on naisissa itsessään ja heidän kyläyhteisöissään.

Kymmeniä naisia istuu ulkona savitalojen keskellä tiiviisti bambumatolla. He katselevat alaspäin omia käsiään ja vastailevat arasti yhdellä sanalla hanketyöntekijän kysymyksiin. Joidenkin naisten sylissä ryömiskelee taaperoita. Kouluikäisiä lapsia on tullut katsomaan kiinnostuneina, mitä kylässä tapahtuu ja ketä oudot vieraat ovat. Kylään on tullut BLM-F:n, Lähetysyhdistys Kylväjän paikallisen yhteistyöjärjestön, työntekijöitä kartoittamaan naisten ja lasten tarpeita sekä halukkuutta aloittaa naisten säästöryhmä.

Naisten asema Bangladeshissa on heikko, ja Kylväjän tukemat hankkeet tavoittavat erityisesti kaikista köyhimpiä naisia ja lapsia maaseudulla maan luoteisosassa. Hanketyöntekijät ovat tehneet vastaavaa työtä vuosia ja ovat motivoituneita auttamaan näitä naisia pääsemään köyhyyden ja alistumisen loukosta. He ovat saaneet nähdä, miten säästöryhmät ovat muuttaneet tuhansien naisten elämää ja tietävät, että jo vuoden mukanaolon jälkeen naisten itsetunto on noussut. Kun heitä menee tapaamaan myöhemmin, saa nähdä vahvan joukon naisia, jotka istuvat päät pystyssä ja kertoilevat innoissaan, mikä on muuttunut heidän elämässään säästöryhmän aloittamisen jälkeen. Hanketyöntekijät auttavat naisia pääsemään alkuun, mutta muutoksen voima on naisissa itsessään ja heidän kyläyhteisöissään.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

– Monet ihmiset maassamme ovat köyhiä ja epätoivoisia. Meidän on ymmärrettävä, mitä tarpeita heillä on juuri nyt, ja autettava heitä nousemaan vaikeasta tilanteesta. Tuemme ihmisoikeuksien toteutumista sekä sosiaalista ja taloudellista muutosta, kuvailee Gonesh Murmu, yksi hanketyön johtajista.

Hankkeiden kautta naiset ovat vahvistuneet, ja jotkut ovat päässeet jopa vaikuttamaan oman alueensa asioihin. Monet naiset tulevat vähemmistökansoista, joiden oikeuksia usein sorretaan. Hankkeessa mukana ollut Srimoti Raymoni kertoo:

– Kun olin ollut säästöryhmässä kolme vuotta, kyläni ihmiset pyysivät minua osallistumaan kunnallisvaaleihin. Olin kunnanvaltuustossa 5 vuotta. Aikaisemmin pelkäsin ihmisiä, mutta nyt itseluottamukseni on vahva! Jos meillä ei ole edustajaa valtuustossa, emme saa apua. Aikaisemmin pääuskontoon kuuluvia hyökkäili kyläämme ja yritti riistää meiltä maata. He jopa murhasivat yhden miehen ja yrittivät huijata kyläläisiltä rahaa. Sen jälkeen, kun minä pääsin valtuustoon, niitä hyökkäyksiä ei ole enää ollut. On tärkeää, että vähemmistökansoihin kuuluvia on valtuustossa, niin että muut eivät käytä meitä hyväksi ja riistä meidän resurssejamme laittomasti.

Naisten säästöryhmien aloittaminen ja tukeminen on osa Ruokaturvaa kyläyhteisövoimalla -hanketta, johon kuuluu lisäksi maatalouskoulutusta ja ammatillista koulutusta, aliravittujen lasten auttamista ja lasten kasvun seurantaa, sekä maaseudulla asuvien kehitysvammaisten lasten aseman ja elämäntilanteen parantamista.

Toinen Kylväjän tukema hanke, joka keskittyy köyhimpien kyläyhteisöjen jäsenten terveyteen ja turvallisuuteen, auttaa kyläyhteisöjä tekemään omat suunnitelmat muun muassa siitä, miten synnyttävät naiset saadaan turvalliseen paikkaan synnyttämään, jotta äiti- ja lapsikuolleisuus vähenisi. Lisäksi hankkeessa pidetään työpajoja, joihin kutsutaan niin kyläläisiä kuin alueen johtajiakin mukaan. Niissä sovitaan yhteisestä käytännönläheisestä toimintasuunnitelmasta perheväkivallan ja muun kylissä tapahtuvan väkivallan ehkäisyssä, tunnistamisessa ja torjumisessa.

Motilal Murmu, yksi BLM-F:n hankejohtajista, muistuttaa Jeesuksen esimerkistä:

– Kun Jeesus oli maan päällä, hän palveli ihmisiä. Myös me tahdomme työmme kautta palvella ihmisiä Jeesuksen nimessä. Emme saarnaa ihmisille, mutta olemme avoimesti kristitty järjestö. Voimme osoittaa heille Jumalan rakkautta toimintamme kautta ja tukemalla heitä.

 
Kylvaja artikkelibanneri